НОВИНИ

ЕК напомня, че България се е съгласила да премахне въглищните централи до 2038 година

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:33, 11.09.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
въглищните централи работят пълноценно поне 2038
Снимка: БТА
Слушай новината

България се е ангажирала постепенно да премахне въглищата до 2038 година. Това се припомня в годишния доклад на ЕК за състоянието на енергетиката в ЕС и отделните държави-членки. В документа се припомня още, че чрез Фонда за справедлив преход България може да получи 1,12 милиарда евро, които ще помогнат на страната да се справи със социалните и икономическите измерения на затварянето на въглищните централи в три региона - Кюстендил, Перник и Стара Загора.

Последните данни на ЕК (от 2022 година) показват, че най-голям дял в производството на електроенергия в България имат изкопаемите горива (48,2 %) и ядрена енергия (43,2%). Електроенергията от възобновяеми източници е 19,1%. За сравнение средно в ЕС енергията от възобновяеми източници е 39,4%.

Според данните на Брюксел на 17 август 2024 газовото хранилище в Чирен е било пълно на 83,83%. Общият му капацитет е 550 млн. куб. метра годишно.

През 2023 година страните, от които България е внасяла природен газ са основно Гърция и Турция, докато през 2021 година - най-големият доставчик е била Русия, следвана от Гърция и Азербейджан.

В доклада на ЕК се посочва, че страната все още не е либерализирала напълно енергийния си пазар. Законодателните промени за това са заложени за юни 2025 година. България все още не е започнала и въвеждането на умни електромери и няма необходимото законодателство за това.

Брюксел подчертава и нуждата от още програми за саниране на жилищата. Според данните на ЕК през 2023 години 20,7 процента от хората в България не са били в състояние адекватно да отопляват жилищата си през студените периоди на годината. 17,8 на сто от населението е изпитвало трудности при плащането на енергийните си сметки.

България все още не е внесла в Европейската комисия окончателния си национален план в областта на енергетиката и климата, въпреки че крайният срок за това беше 30 юни 2024 година.

В доклада за страната ни се припомня, че Планът за възстановяване и устойчивост на страната ни възлиза на 6,2 милиарда евро безвъзмездни средства, като ЕК вече е предоставила на София 1,37 милиарда евро. Искането за второ плащане е било изпратено в Брюксел през октомври 2023 година. 2,9 милиарда от средствата за България са определени за мерки и проекти, свързани с енергетиката. Най-голямата част от тях (1,3 милиарда) са предвидени за осигуряването на енергийната ефективност на жилищни и публични сгради.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Чиликов е новият старши треньор на Дунав
Георги Чиликов е новият старши треньор на Дунав
Манчестър Юнайтед отчете загуби от 113.2 милиона лири
Манчестър Юнайтед отчете загуби от 113.2 милиона лири