НОВИНИ

След месец режим - водопровод над земята: Как в село Томпсън се справят със сушата?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:14, 08.09.2024
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Необичайно решение на проблема с безводието. За три дни ВиК-София област подмени над половин километър довеждащ водопрод след едномесечен режим на водата в софийското село Томпсън.

Докога ще има вода в селото обаче все още не е ясно, заради сушата. Самият водопровод пък се оказа сложен буквално до пътя.

Проблемите в село Томпсън започват точно преди месец - на 8 август, когато от община Своге обявяват режим на водата. Той обаче се спазва само в началото, след това водата се пуска изненадващо като в горните части на селото така и не достига.

"Чакаме, няма какво да се прави, влачим шишета, туби и така".

"Последните няколко дни и водоноски няма, и просто е ужасно".

"Всички казват селата умират, еми как няма да умират".

Освен липсата на вода, жителите на селото срещат и друга трудност.

"По-големият проблем е, че до нас не достига информация отникъде. От уста на уста се предават най-различни мнения. Този чул отнякъде, видял, разбрал", каза Марияна Станева.

Потърсихме за коментар и кмета на Томпсън, но след пърноначалния разговор, в който ни обясни, че сушата е виновна за безводието, той престана да си вдига телефона. А междувременно веднага си пролича, че водата беше пусната, хората започнаха да простират.

"Старите хора според вас имат ли фейсбук, нямат. Ние разбираме и казваме на тях, че ще мине водоноската в толкова и толкова часа. В четвъртък вечерта аз точа в 11 часа вода, това нормално ли е, на другия ден съм на работа, в 21 век", коментира Валери Томов.

Заради старата мрежа в населеното място досега са ставали и чести аварии.

"Като има авария, то е нещо страшно. Кал тече, камъни, задръстват се филтри, бойлери, самият ад е. Често стават авариите, тези тръби са стари, етернитови, доколкото знам, вредни са за здравето, още от първите тръби тука.

В отговор на запитване за случващото се в село Томпсън от водния оператор отговориха, че са получили информация за недостиг на вода във високата област на населеното място. Там обаче имало предимно вилни сгради и те се обитавали само събота и неделя.

Проверка е показала, че амортизиран етернитов водопровод е причина за недостига на вода. Дружеството е решило спешно да подмени 520 метра от него. Оттам уточниха, че са подменили водопровода само за три дни, въпреки тежкия терен със скалиста почва и преминаващ покрай река. Уверяват, че резервоарът е пълен и вода има навсякъде.

Проверихме на място извършения ремонт. Оказа се, че и с просто око може да се види новият водопровод, водещ към селото. Пластмасовите тръби са поставени на повърхността по продължение на пътя, а встрани от него могат да се видят и парчета от стария етернитов водопровод. Участъкът обаче не е бил изцяло разкопаван, а само на местата където е свързан старият с новия водопровод.

Стигнахме и до резервоара, който обаче се намира в труднодостъпна местност и около който видимо рядко се разчиства растителността.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Стайков и Рафи Кадир с първи старт в Гърция
Пламен Стайков и Рафи Кадир с първи старт в Гърция
България загуби от Азербайджан на европейското отборно по джудо за младежи и девойки
България загуби от Азербайджан на европейското отборно по джудо за младежи и девойки