НОВИНИ

Криви кръгове на кръстовище в Шумен предизвикаха буря от коментари

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 23.02.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Видео в социалните мрежа с криви кръгове на кръстовище в Шумен предизвика буря от негативни коментари. Преди близо 2 години на това място загина 22-годишната Светомира, на чиято кола беше отнето предимството и беше блъсната от автомобил, движещ се с висока скорост.

Днес спешно от община Шумен дадоха пояснение защо се виждат криви линии на видеото. Започва временната поправка на кръстовището, която ще важи до август тази година.

На кадрите в социалните мрежи се виждат кръгове, които са насложени върху старата маркировка и създават усещането за хаос.

"Въпреки че е крив, ако се заобикаля по маркировката, би могло да се получи, но никой не минава. Когато бяха светофарите, нямаше проблеми. Когато направиха кръговото, започнаха големите проблеми", каза Росен Лазаров.

"До момента, в който не бъдат поставени ограничителните елементи, бих казал, че маркировката, която е поставена, важи само за изключително примерните водачи", заяви Емил Узунов.

Обяснението за кривите линии е, че в момента кръстовището се преработва.

"Хората са направили буфер, за да може да се направи вътрешната защриховка. Описали са буфер и след това са направили елипсата. Ще бъде изтрита старата маркировка, както виждате се заличава" коментира представителят на фирмата изпълнител инж. Асен Тодоров.

Проблемът е, че кръстовището не се възприема от шофьорите като кръгово. С новата организация вътрешният кръг става елипса с дълга ос, перпендикулярна на основното движение.

"Създавайки визуален ограничител, шофьорът по естествен начин да намали скоростта. Намаляват се размерите на линиите за движение, които бяха прекалено големи и позволяваха прехвърляне от линия в линия без спазване на траектория на движение по кръг. Във вътрешния кръг ще се разположат високи ограничители в червен цвят, които да изострят вниманието на шофьорите", уточни заместник-кметът на община Шумен арх. Николай Симеонов.

На кръстовището ще има по-ниски ограничители, които ще пречат на прякото преминаване на автомобилите. Аварийният план се прилага по решение на общинската комисията по безопасност на движението. Предстои да бъде избран окончателният вариант на организация на движението: временното решение или връщането на светофара.

Автор: Здравка Русева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гари Каспаров пред БНТ: Със смъртта на Навални Путин изпрати сигнал, че може да прави каквото си иска
Гари Каспаров пред БНТ: Със смъртта на Навални Путин изпрати сигнал, че може да прави каквото си иска
Фаворитите се класираха за полуфиналите на Държавното лично първенство по тенис на закрито за мъже и жени в Благоевград
Фаворитите се класираха за полуфиналите на Държавното лично първенство по тенис на закрито за мъже и жени в Благоевград