НОВИНИ

Културните институции в Пловдив не могат да платят сметките си за ток

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 11.11.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Културните институции в Пловдив чакат помощ от фонд "Култура", за да плащат сметките си за ток. Освен музеи и галерии, документи за кандидатстване са подали Народната библиотека "Иван Вазов" и архитектурният резерват "Старинен Пловдив". Освен с по-високите разходи за ток, директорите трябва да се справят и с рязко намалените приходи от билети след въвеждането на зеления сертификат.

Природо-научният музей плаща най-високите сметки за ток в Пловдив заради живите експозиции, които радват посетителите. Ако миналата година в най-тежките зимни месеци разходите са стигали до 3700 лева на месец, сега ръководството очаква в пъти по-високи сметки.

При нас живата експозиция изисква доста сериозен ресурс независимо, че сме монтирали енергоспестяващо отопление, но залата с пеперудите, аквариума, терариума изискват постоянни грижи. Предполагам, че до края на годината няма да имаме проблем със средствата за ток, но за другата година съм доста притеснен , казва Огнян Тодоров, директор на Природо-научен музей, Пловдив.

До края на годината музеят ще се справи със сметките заради дългосрочния договор на фиксирана цена, който са сключили с енерго-разпределителното дружество през лятото. След това ще разчитат на помощ от фонд "Култура". Фондът разполага с ресурс за подпомагане в размер на 5 млн лева, но те едва ли ще са достатъчни, за да се подкрепят всички културни институти в страната.

Последното, което знаем че фонд "Култура" ще покрива може би частично, може би цялостно сметките за юли, август, септември, октомври и ноември, казва Пламен Панов, зам.-кмет по културата.

Музеите отчитат и драстичен спад на приходите от продажба на билети след въвеждането на зеления сертификат.

В най-добрите месеци имаме бюджет от 20-24 000 лева, към настоящия момент не повече от 4 000 лева на месец, което е силно недостатъчно да покрие разходите за ток и за издражка на експозицията, казва Огнян Тодоров, директор на Природо-научен музей, Пловдив.

За да привлекат нови посетители, в Природо-научния музей подготвят нови три зали. От Община Пловдив гарантират, че при недостиг на средства, ще бъде осигурена допълнителна субсидия за всички културни оператори в града.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Властта говори! Открито“: Премиерът Стефан Янев отново ще отговаря на въпроси на граждани и медии
„Властта говори! Открито“: Премиерът Стефан Янев отново ще отговаря на въпроси на граждани и медии
Правосъдният министър за скандала с машините: Дискредитира се доверието в изборния процес
Правосъдният министър за скандала с машините: Дискредитира се доверието в изборния процес