НОВИНИ

Ландо Норис триумфира в Гран при на Нидерландия

Макс Верстапен финишира втори пред родна публика.

Ландо Норис
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:01, 25.08.2024
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Британският пилот на Макларън Ландо Норис спечели убедително Гран при на Нидерландия във Формула 1. Той показа изключително доминация като финишира с повече от 22 секунди аванс пред световния шампион и актуален лидер Макс Верстапен (Нидерландия, Ред Бул). Норис спечели и точка бонус за най-бърза обиколка на пистата в Зандвоорт, като я направи за 1:13.817 минута.

На трето място завърши пилотът на Ферари Шарл Льоклер, който спечели три места и се качи на подиума. Четвърти завърши австралиецът Оскар Пиастри с Макларън, а на пето място приключи другият пилот на Ферари - испанецът Карлос Сайнс.

В зоната на точките са още Серхио Перес (Мексико, Ред Бул), който е шести, седмият Джордж Ръсел (Великобритания, Мерцедес), осмият Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес), деветият Пиер Гасли (Франция, Алпин) и десетият Фернандо Алонсо (Испания, Астън Мартин).

Верстапен се изстреля на старта от втора позиция и влезе първи още в първия завой, като изпревари британеца Ландо Норис. В 18-ата обиколна Норис успя да влезе агресивно във вътрешната част на един от завоите и изпревари Верстапен в битката за първото място. Британецът наложи много високо темпо, като увеличаваше преднината си пред любимеца на домакините и тя достигна до над 5 секунди.

В 28-ата обиколка Верстапен влезе в бокса за смяна на гумите и излезе на пета позиция, а малко след него го последва и Норис, като механиците се справиха за малко повече от 3 секунди и той излезе отново пред Верстапен - четвърти. Временно колоната поведе съотборникът на Норис в Макларън - Оскар Пиастри.

В хода на състезанието британецът Джордж Ръсел с Мерцедес изпревари французина Пиер Гасли с Алпин за петото място, а вторият пилот на Ред Бул Серхио Перес и Карлос Сайнс от Ферари подминаха испанския ветеран Фернандо Алонсо с Астън Мартин.

В 34-ата обиколка и Пиастри се прибра в бокса за смяна на гумите и се върна на пистата на пета позиция, като отново Ландо Норис поведе с близо десет секунди аванс пред Верстапен. Австралиецът обаче бързо изпревари Джордж Ръсел и подгони монегаска Шарл Льоклер, който заемаше трето място.

Към края на състезанието почти всички болиди бяха с твърди гуми, като със "софт" бяха само пилотите на Мерцедес Джордж Ръсел и Люис Хамилтън, които бяха съответно седми и осми в класирането.

Седем обиколки преди края на състезанието на пистата в Зандвоорт авансът на лидера Ландо Норис пред Макс Верстапен стигна до повече от 18 секунди, а финишира с повече от 22. На финала флага развя известният нидерландски диджей Армин ван Бурен.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси спечели головия сблъсък с Уувърхемптън
Челси спечели головия сблъсък с Уувърхемптън
Журналист от Ройтерс е в неизвестност след руски удар по хотел в Украйна
Журналист от Ройтерс е в неизвестност след руски удар по хотел в Украйна