НОВИНИ

Леон Маршан - плувният Наполеон (ВИДЕО)

Френският състезател впечатлява с изявите си в Париж.

Бюлент Мюмюнов
от Бюлент Мюмюнов
19:48, 01.08.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Леон Маршан
Снимка: БТА
Слушай новината

Новата световна спортна сензация - Леон Маршан. Шлифован в САЩ, но избухнал в Париж. На родна територия, пред родна публика.

Маршан пренаписа плувната история с първия дубъл от титли в дисциплини на два коренно различни стила - бътърфлай и бруст. В 5-ата вечерна сесия в Париж, Маршан стигна до златните медали по един красив и зрелищен начин. Той не бе фаворит на 200 м бътерфлай, където влезе с второ време след хегемона Крищоф Милак. Въпреки че унгарецът водеше в 2/3 от дистанцията, на последните 50 м скоростта на Маршан му позволи да изпревари по невероятен начин световния рекордьор и да вземе златото.

Само два часа по-късно Леон спечели на 200 м бруст без подобна конкуренция, взимайки аванс още в началото на дистанцията. Така той увеличи на три индивидуални златни медала, след триумфа и на 400 м съчетано по-рано в турнира.

Плуването е в кръвта му. Родителите му са професионални плувци, но не искат да го принуждават да се занимава с този спорт. За кратко дори малкият Леон се отказва от тренировките в басейна. Леоон Маршан е роден на 17 май 2002 г. в Тулуза. Баща ми Ксавие е бивш сребърен медалист от световни първенства и олимпийски шампион. Майка му Селин Боне е френска рекордьорка по плуване. На Олимпийските игри в Сеул 1988 и Барселона 1992 плува и чичо му Кристоф Маршан.

През 2019 г. на 17-годишна възраст Леон Маршан печели титлата на Франция на 200 м бътерфлай. Няколко месеца по-късно си осигурява бронзов медал на 400 м съчетано на световното първенство за юноши в Будапеща. Успехите и добрите времена пращат Леон в САЩ при бившия треньор на Майкъл Фелпс Боб Олман. След няколко години тренировки в университета на Аризона, Леон прави нещо историческо - чупи последния останал индивидуален световен рекорд на Майкъл Фелпс на 400 м съчетано за мъже с първото в историята влизане под 4:03 мин. И то под ръководството на бившия наставник на Фелпс. Това се случва на световното във Фукуоха, където Маршан защитава успешно световната си титла. През 2024 г. формата му е толкова добра, че след три изплувани финала, Леон Маршан е с три поредни титли и то на домашна земя.

Напрежението не му влияе, а очакванията са неговия мотор за успехи. Плувната му фамилия единствено е постлала пътя на шампион, а уникалните качества в басейна в момента го превръщат в най-голямото име на олимпийския плувен турнир в Париж. Леон означава лъв. Той е смел и силен. Леон Маршан - плувният Наполеон.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава гасенето на пожара в района на Панагюрище
Продължава гасенето на пожара в района на Панагюрище