НОВИНИ

Отложиха либерализацията на пазара на ток с година (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
21:03, 25.04.2024
Чете се за: 05:40 мин.
У нас
Слушай новината

В късния следобед от Министерския съвет заявиха, че още сутринта правителството е отпуснало 200 млн. лв. за „Мини Марица изток“. А в кратки срокове ще бъдат предвидени и допълнителни 50 млн. лв. съобразно приетото решение на Народното събрание днес. Депутатите гласуваха решението за отпускане на средства след час и половина скандали и взаимни обвинения, кой е виновен за състоянието на българския въгледобив и на българската въглищна енергетика. А парите, които ежегодно ще се отпускат на "Мини Марица изток" за периода 2024 - 2028 г., са по 250 млн. лв. годишно, за да се рекултивира терена на находището Маришкия басейн. Депутатите решиха и да се отложи либерализацията на пазара на ток с 1 година.

Първоначално внесеното от ГЕРБ-СДС предложение предвиждаше а 200 млн. лв. годишно за "Мини Марица изток" за рекултивация до 2029 г., но от ДПс направиха друго предложение с повече средства.

От ДПС предложиха допълнително 50 млн. лева, но за по-кратък срок.

"Защото смятаме, че вместо за 5, могат за 4 години, по 250 млн. и първата година е особено важна да даде старт на този процес и работа на тези хора", каза Йордан Цонев от ДПС.

От ПП-ДБ се обявиха против с мотива, че проблемът с мините се използва за предизборен популизъм, нужно е комплексно решение, а не даване на пари от бюджета.

"Когато няма политика, тогава ще се оправят и мините и тецовете, защо едни топлофикации имат защитен статут и получават всяка година по милиард, а тази дори 1,2 млрд. от Фонда за енергийна сигурност, а ТЕЦ 2 и мините нямат такъв статут", заяви Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

От ГЕРБ-СДС обвиниха ПП-ДБ, за сегашната ситуация във въгледобивната индустрия.

"Взеха парите на мините , взеха парите на теца. Кой ги взе? Промяната! Ами не, вие върнахте дълговете, вместо да вдигнете на мините и теца и да останат тези пари в комплекса, за да може той да съществува още 10 г. вие взехте милиардите и Асен Василев ги прибра в бюджета. 5,4 млрд. източени от енергетиката", обясни Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, председател на комисията по енергетика.

От ИТН се възмутиха, че проблемът на мините се превръща в предизборно наддаване. А от "Възраждане" призоваха освен отпускане на средства за миньорите да се откажем от ангажиментите по Зелената сделка, предвиждащи затварянето на въглищните централи.

"Започна едно наддаване кой ще даде повече на миньорите, просто защото вие сте седнали тук и сега в момента всички трябва да ви убедим, за да получим вашите 30 000 гласа на предстоящите избори", коментира Павела Митова от ИТН.

"Тецовете не трябва да бъдат закривани. Има достатъчно суровина и въглищен материал да работят до края на този век", добави Костадин Костадинов - лидер на "Възраждане".

Според БСП проблем е в Пътната карта за екологична неутралност, заложена като следваща точка от дневния ред на парламента, която задължава въглищната енергетика да плаща непосилни такси, за да работи.

"Затова ние искаме тази пътна карта да отпадне от дневния ред. Тя не решава нито един проблем. В нея се говори само за ВЕИ-та, а искаме конкурентен пазар на въглища. Кажете ми как да има конкурентен пазар, когато слагаме една такса от 100 евро на производството и и искаме да има конкурентен пазар. Разбира се, че няма. Докато не се преразгледа Зелената сделка, Пътната карта не трябва да се гледа в българския парламент", обясни Драгомир Стойнев - БСП за България.

Депутатите ще гледат на второ четене отлагането с година на либерализацията на пазара на тока

Парламентът прие предложението на БСП и извади точката за пътната карта. Депутатите гласуваха и предложението на ДПС помощта за мините да се увеличи на 250 млн. лв. но за 4 години.

Кратък дебат по следващата точка то дневния ред, предвиждаща отлагане на либерализацията на електроенергийния пазар с 1 година. Важното е да кажем, че КЕВР ще запази още 12 месеца функцията си да поделя цената на тока за бита и ще определя квоти на държавните електроцентрали, които произвеждат електроенергия за регулирания пазар, а НЕК запазва функцията си на обществен доставчик.

Със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН, парламентът отложи с 1 година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етър Велико Търново отбеляза вековния юбилей със зрелищно футболно шоу на стадион "Ивайло"
Етър Велико Търново отбеляза вековния юбилей със зрелищно футболно шоу на стадион "Ивайло"
Радослав Росенов и Хавиер Ибаниес ще спорят за златни медали на европейското по бокс, Ергюнал Себахтин и Ясен Радев останаха с бронз
Радослав Росенов и Хавиер Ибаниес ще спорят за златни медали на европейското по бокс, Ергюнал Себахтин и Ясен Радев останаха с бронз