НОВИНИ

Лидерите на ГЕРБ-СДБ и ПП-ДБ изгладиха противоречията за Бюджет 2023

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:49, 26.07.2023
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Приемането на новия държавен бюджет е пред провал - за това предупреди финансовият министър Асен Василев, след като на продължило повече от 11 часа заседание снощи депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха част от предложенията му и то по препоръка на ГЕРБ. Асен Василев обиден дори временно напусна заседанието на комисията.

Тази сутрин на спешна среща се събраха лидерите на управляващите коалиции и се договориха за взаимни компромиси преди окончателното разглеждане на бюджета, така че той в крайна сметка да бъде приет, а правителството да оцелее.

След като вчера финансовият министър Асен Василев предупри, че така приетият бюджет трябва да бъде намален с 1 млрд. лева и да излезе на по-голям дефицит от 3%, днес лидерите на ГЕРБ СДС и ПП-ДБ се срещнаха.

"Това, което снощи се случи на комисия в късните часове на деня, днес на лидерска среща си разбрахме, че всичките казуси по бюджета ще бъдат решени, България ще има бюджет, който наистина ще служи на българските граждани", заяви Кирил Петков- съпредседател на ПП.

"Ако не се приеме бюджет, който е внесен от финансовия министър Василев, то просто правителството пада. Затова ние си поставихме днес първо като цел това по-добро ли е за България, ако падне правителството и всеки от нас си отстоява това, което е поел като ангажимент или да се опитаме да направим компромис в името на по-доброто", заяви Бойко Борисов.

По думите на Борисов ГЕРБ-СДС са се съгласили да променят мнението си и да бъде въведено задължително плащане по банков път на заплатите във фирми, но с персонал над 100 човека. Отстъпили са и за други промени свързани със събирането на приходи.

"Това, което е важно е, че мнозинството се консолидира около решение за приходните мерки в бюджета, които вчера в комисия знаете, че бяха поставени под съмнение", заяви Христо Иванов - съпредседател на ДБ.

Вчера депутатите решиха да разпределят наново разходите в бюджета като между 250 и 300 млн. лева бяха прехвърлени от капиталови към разходи за заплати в бюджетния сектор. Това няма да промени рамката. След това обаче народните представители гласуваха и изменение на предлаганите от финансовото министерство поправки свързани със събирането на приходи.

"Имам уверението на лидерите на партиите, които подкрепят правителството, че те ще коригират тези решения, които вчера бяха взети и ще приемат финансовата рамка, така както е подадена от министерския съвет", заяви Николай Денков, министър-председател.

Още вчера финансовият министър Асен Василев ясно възрази, дори напусна временно заседанията но комисията, защото не е съгласен с отхвърлените по предложение на ГЕРБ мерки за събиране на пари в бюджета.

"С това ваше решение вие в момента отнехте едно решение за контрол и за събираемост на данъците - като част от събираемостта на данъците ние сме разчели определени фискални мерки, т.е. ще съберем определена сума данъци, защото НАП ще може да прилага този инструмент. Това което вие давате в момента като сигнал към държавата е, че вместо всеки да започне да спазва правилата, всеки може да го кара през просото", заяви Асен Василев.

"Сега виждаме че всеки си отстоява предложенията г-н Добрев, ако искате правете го, но това няма да излезе бюджет. Правя този коментар, защото не мисля, че пътя по който върви приемането на бюджета ще стигне донякъде", заяви Йордан Цонев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганен вятър изкорени дървета в Италия (Снимки)
Ураганен вятър изкорени дървета в Италия (Снимки)
Филип Кръстев ще продължи кариерата си в шампиона на САЩ ФК Лос Анджелис
Филип Кръстев ще продължи кариерата си в шампиона на САЩ ФК Лос Анджелис