НОВИНИ

Огнен ад на Средиземноморието

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:42, 26.07.2023
Чете се за: 04:22 мин.
Европа
Слушай новината

Почти няма средиземноморска държава, която да не е в плен на 40-градусови жеги и в битка с унищожителни горски пожари. Бедствието отне живота на поне 40 души - в Гърция, Италия, най-много - в Алжир. Стотици пожарникари и доброволци са в трескава надпревара с времето, но овладяването на десетките огнища на места е мисия невъзможна.

Девети ден - почти без сън, без храна, без миг покой. Жители на Родос, пожарникари от цяла Гърция и чужбина продължават опитите да потушат стихията.

"Гасихме цял ден и цяла нощ", казва Стергос Парадалас.

Пламъците са погълнали около 10% от цялата земя на острова. Властите съобщават, че гасенето продължава по въздух и вода, но и днес се наложиха нови евакуации.

Изоставени от държавата, но обединени в трагедията - така се чувстват жителите на село Генади на остров Родос. Лефтерис е сред хората, които от години разчитат на туризма, за да се препитават. Пожарът прогонва туристите, изпепелява и хотела му.

"Бяхме сами, всичко направихме абсолютно сами. Но успяхме да угасим пожара. Аз, баща ми, братовчед ми Педрос. Той има астма, но това не го спря да се втурне да гаси и всъщност благодарение на него сме тук", каза Лефтерис Лодикис, собственик на хотел.

Кабелът за интернет в хотела е оцелял и сега хора от цялата околия се възползват от възможността да звъннат на своите близки, за да им кажат, че са добре.

"Надяваме се, че държавата няма да ни изостави и след това. Защото ние бяхме сами. Но това не е проблем, не се страхуваме от нищо, ще се справим и с това изпитание. Тухла по тухла, дъска по дъска - ще възстановим щетите", каза Лефтерис Лодикис.

Тежка остава обстановката и на островите Корфу и Евия.

Днешният 26 юли е сред дните от началото на лятото, в които опасността от пожари е най-висока в южна Европа. Освен в Гърция, критична е ситуацията в Италия, Франция, Испания, Тунис и Алжир. Екстремно високите температури и силните ветрове се превърнаха в кошмар за хората в тези държави.

ИТАЛИЯ

Пореден ден Сицилия е в плен на огнената стихия, вече близо седмица летището в Палермо отваря за кратко и отново е принудено за спре работа. Там и в Калабрия са загинали най-малко петима души - предимно възрастни хора, които не са успели да се евакуират достатъчно бързо. Само за ден в Италия са възникнали 1400 пожара. Сред най-тежко засегнатите области е Палермо, където местните определиха ситуацията като "ад под небето". На Ботуша критично е и в Пулия. Очаква се в няколко области да бъде обявено извънредно положение.

АЛЖИР
Трагедия за екип спасители в Алжир - 34-ма души, сред които 10 военни, които ръководели евакуация в местна провинция са загинали, след като огънят напълно ги обградил. 80% от огнищата вече са под контрол.

"Днес времето е малко по-благосклонно, не е като вчера, когато заради вятъра беше истинско бедствие. Нямаше какво да направим", каза Ламия Бусуфа, началник на гражданска защита.

КОРСИКА

В ранните часове на деня пожари избухнаха и на френския остров Корсика. Заради вятъра със скорост от 130 км/ч за часове пламъците достигнаха опасно близо до три села, които са евакуирани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Кръстев ще продължи кариерата си в шампиона на САЩ ФК Лос Анджелис
Филип Кръстев ще продължи кариерата си в шампиона на САЩ ФК Лос Анджелис
Назначиха двама нови заместник-министри
Назначиха двама нови заместник-министри