НОВИНИ

Лимонда за смет от плажа в Поморие

bnt avatar logo
от БНТ
20:41, 23.08.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Приказката "Сливи за смет" със съвременна морска версия. На плажа в Поморие даваха лимонада срещу чаша с отпадъци през уикенда. Идеята е на заведение край морето и по този начин иска да стимулира летовниците да пазят ивицата от замърсяване.

Идеята за „Лимонада за смет" дошла на собственика на този плажен бар в Поморие, след като негови клиенти го помолили за празни чаши, които да напълнят с фасове от цигари, защото пясъка на плажа бил мръсен.

Йордан Иванов, собственик на плажен бар: „Породи се точно от това, че хората като дойдоха, аз исках да ги почерпя с нещо за това, че са направили едно добро дело. Да бъдат мотивирани, което е един хубав пример за това, ние възрастните, какво трябва да правим, защото реално нашите деца чистят нашите фасове".

Учениците Никола и Антон също се включват в акцията. Не толкова заради безплатната лимонада, а защото харесват плажът да е чист.

"Много по-добре е да събираме боклуци отколкото да ги оставяме на плажа да се разлагат. И просто защото е забавно по някаква причина", споделя Антон.

"После ходят и мрънкат, за това, че не е чисто, а пък те го правят по този начин", каза Никола.

Освен за децата, наградата за пълна чаша с дребни отпадъци има и за родителите - чаша безплатна бира.

Йордан Иванов, собственик на плажен бар: „Това е нещо, което се надаваме да прерасне не само при нас, а като цяло, защото реално не е кой знае какво от нашата страна като разход, за това което пък получаваме насреща".

Има идея инициативата да продължи всеки уикенд до края на сезона.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивалът на Арена ди Верона отдава почит на Джакомо Пучини
Фестивалът на Арена ди Верона отдава почит на Джакомо Пучини
Протестите в Пловдив и Русе
Протестите в Пловдив и Русе