НОВИНИ

Чете ли повече българинът след падането на ДДС на книгите?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
19:31, 23.08.2020
Чете се за: 01:19 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

След като близо два месеца ДДС-то на книгите е с 11% по-ниско, издателите отбелязват спад в цените на книгите. По-ниското ДДС обаче е мярка с краен срок - до края на следващата година. Защо издателите настояват крайният срок да отпадне - вижте.

Преди две години проучване на Европейския съюз ни напомни неприятен факт - не сме най-четящата нация в Европа - дори напротив. Предпоследни сме - само стъпало над гърците. Една от причините за това хората откриват в цената на книгите.

COVID-19 обаче направи и нещо добро - смъкна ДДС-то на книгите, което зарадва първо издателите.

Кремена Димитрова, директор "Комуникации" на издателство: Ние водим много дълги битки, много дълги години за свалянето на това ДДС. Не знам дали хората не остават с погрешната представа, че това е облага, която касае нас. Не, това е облага, която касае крайния потребител.

Веселин Тодоров, изпълнителен директор на издателство и книжарница: Би трябвало читателите и авторите да спечелят, а покрай това и издателите, които ще продават повече книги.

И това вече е факт - по-ниското ДДС смъкна цените.

Веселин Тодоров, изпълнителен директор на издателство и книжарница: Ето тук цените са 16 миналата година и 14,90 тази.

Кремена Димитрова, директор "Комуникации" на издателство: Всички книги - и в онлайн магазините, и в нашата книжарска мрежа са с 11% по-ниска цена.

По-ниският данък добавена стойност поощри и българските писатели.

Веселин Тодоров, изпълнителен директор на издателство и книжарница: И техните авторски хонорари всъщност стават малко по-високи.

По план ниското ДДС е само заради COVID-19 и парламентът му сложи краен срок - до края на следващата година. Но издателите са категорични - намаляването на данъка добавената стойност за книгите добавя стойност в нацията.

Веселин Тодоров, изпълнителен директор на издателство и книжарница: По-добрите цени на книгите насърчават читателите.Ние ще направим много усилия да убедим бъдещия парламент, че ДДС на книгите не е антикризисна мярка само, а е някаква такава мярка, която трябва трайно да бъде задържана.

Така както е в някои държави извън Европейския съюз, където ДДС за книгите няма.

Веселин Тодоров, изпълнителен директор на издателство и книжарница: В държави като Великобритания и Русия е 0. В Германия е от порядъка на 6%.

И ефектът вече е проверен - по-голямото ДДС излиза по-скъпо на читателите. И може би по-скъпо на нацията ни, когато е част от такива класации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една от най-горещите недели в годината беше днес
Една от най-горещите недели в годината беше днес
Локализираха горския пожар край Свиленград
Локализираха горския пожар край Свиленград