НОВИНИ

Една от най-горещите недели в годината беше днес

Снимка: Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
19:44, 23.08.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Една от най-горещите недели от годината е днес. На много места в Северна България температурата достигна 35 градуса, но усещането беше за още по-горещо време. Най-високата стойност отчетоха в Свищов - 37 градуса, но това е далеч от абсолютния температурен рекорд за днешната дата, който е бил измерен през 1958 година в град Средец - тогава там температурата е достигнала 42 градуса.

33 градуса на сянка в Пловдив днес накараха мнозина да се наредят на опашки за бира или сладолед. Други пък потърсиха спасение от жегите в т.нар. сухи фонтани.

Опашки имаше и пред щандовете с ръчно изработени сувенири и изделия в артквартала на Пловдив. Жегите не спряха оживлението там, защото днес е последният ден на Капана фест.

Русе определено бе един от най-горещите градове в страната днес. Температурите там стигнаха до 36 градуса. В региона имаше предупредителен код за опасност от пожари. На огнеборците се наложи да реагират на няколко сигнала за запалени треви и стърнища.По обновената крайбрежна ивица в крайдунавския град не липсваха плажуващи, въпреки неколкократните предупреждения на властите и табелите със забрана за къпане в реката.

В Благоевград в часовете около обяд термометрите показваха 32 градуса. По улиците и площадите рядко се срещаха хора, а тези, които все пак бяха излезли навън, се криеха под дебелите сенки на дърветата.

Градският плаж на Варна се оказа оазисът на спасението от горещините. Термометрите в морската ни столица отчетоха 28 градуса и това принуди хората да стоят по-дълго във водата или под чадърите.

Лятото няма да си отиде, преди да ни поднесе още няколко горещи дни. Медиците съветват в чантата си винаги да имате шапка и бутилка с вода. По възможност в часовете между 13 и 17 часа да не напускаме дома или офиса.

Прогнозата за следващата седмица е за дъжд в Западна и Централна България, но на изток засега изглежда ще се задържи сухо и горещо, а това е предпоставка за увеличаване на опасността от пожари, особено в източната половина от страната и в следващите 48 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кузманов не успя да стигне до титлата във Фогау
Кузманов не успя да стигне до титлата във Фогау
Чете ли повече българинът след падането на ДДС на книгите?
Чете ли повече българинът след падането на ДДС на книгите?