НОВИНИ

Огненият ад в Калифорния от първо лице

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:20, 23.08.2020
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Вече седмица Калифорния остава в плен на един от най-мащабните горски пожари в историята си. Губернаторът на щата обяви извънредно положение, а президентът Тръмп отпусна федерална помощ. Горят над 500 огнища, за момента овладяването им е почти невъзможно.

Десетки хиляди домакинства са евакуирани, но мнозина не е имало къде да се настанят и са се върнали по домовете си. Сред тях е и българката Веселина Пинеда, за която ви разказахме и вчера в "По света и у нас".

"Не успяхме да се преместим, понеже търсихме хотели с часове и се оказа, че няма свободни от над 150 км от нас, което ни накара да се върнем в къща, в която няма ток и да чакаме да видим дали ще изгорим или не. Разбира се, в момента сме щастливи, че сме живи и здрави и че всичко е наред. Огънят все още бушува в района, но има невероятен голям дим и химикали във въздуха. Маските много не помагат, дори да ги носиш непрекъснато. Имаш чувството, че се храниш с изгоряла храна. Такова е усещането непрекъснато, когато вървиш по улиците и когато си навън", разказва Веселина.

Според прогнозите, от утре в Калифорния се очаква да започнат нови гръмотевични бури, които да продължат до вторник.

"Не смеем да се разопаковаме. Всичките ни вещи са опаковани и ако се налага, сме готови да тръгнем наново и да се опитаме да избягаме от огъня", споделя още Веселина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивет Лалова седма на 100 метра в Стокхолм, Мирела Демирева пета в скока на височина
Ивет Лалова седма на 100 метра в Стокхолм, Мирела Демирева пета в скока на височина
Красен Кралев е с COVID-19
Красен Кралев е с COVID-19