НОВИНИ

Лука Дончич повежда разширената група от 20 баскетболисти на Словния за световното първенство

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:22, 03.07.2023
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
лука дончич повежда разширената група баскетболисти словния световното първенство
Снимка: ФИБА
Слушай новината

Баскетболната звезда на Словения Лука Дончич ще поведе тима по време на участието му на предстоящото световно първенство в Япония, Индонезия и Филипините, което ще се проведе между 25 август и 10 септември.

Това стана ясно, след като селекционерът на словенците Александър Секулич обяви разширената група от 20 баскетболисти, от които 12 ще бъдат част от финалния състав за Мондиала.

Освен Дончич европейските шампиони от 2017-а година ще могат да разчитат на всички свои най-добри състезатели, като сред избраниците на треньора са Влатко Чанчар, който през юни спечели титлата в НБА с тима на Денвър Нъгетс, както и опитните Клемен Препелич, Зоран Драгич и Яка Блажич.

Повиквателни получиха още центърът на Барселона Майк Тоби и крилото на турския Коняспор Джордан Морган, от които обаче само един ще има правото да представя Словения на световното първенство заради правилото на ФИБА, че във всеки тим може да има само един натурализиран баскетболист.

От състава на Словения отсъстват контузеният капитан Едо Мурич, както и 37-годишният плеймейкър на Милуоки Бъкс Горан Драгич, който прекрати кариерата си в националния отбор.

Словенците попаднаха в група "F" на баскетболния Мондиал, където ще мерят сили с Кабо Верде, Грузия и Венецуела, а двубоите ще се играят в Окинава, Япония.

Преди началото на шампионата пък Лука Дончич и компания ще изиграят общо седем проверки срещу Китай, Хърватия, Испания, САЩ, Япония и на два пъти с Гърция.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна испанското председателство на ЕС
Започна испанското председателство на ЕС
Юрген Клоп: Доминик Собослай ще има нужда от време, за да покаже таланта си
Юрген Клоп: Доминик Собослай ще има нужда от време, за да покаже таланта си