НОВИНИ

Майката на малтретираното дете в Пловдив с ново обвинение, приятелят ѝ остава в ареста

bnt avatar logo
от БНТ
17:49, 18.01.2024
Чете се за: 07:05 мин.
У нас
Слушай новината

Окръжният съд в Пловдив остави в ареста Петър Чернев, обвинен в системно малтретиране на 5-годишния син на своята приятелка. 35-годишният мъж е задържан от края на миналата седмица заради упражнено върху детето брутално насилие, но днес поиска по-лека мярка за неотклонение.

Майката на детето Стела Алексиева, която в петък бе пусната от ареста с подписка, днес също дойде в съда, защото прокуратурата протестира срещу нейното освобождаване. С прикрито лице, но отново свободна, майката Стела Алексиева напусна съдебната зала.

Днес и майката на малтретираното 5-годишно дете, и нейният приятел се сдобиха с нови обвинения. Според прокуратурата Стела Алексиева не се е притекла на помощ на сина си, когато той е имал нужда.

Петър Чернев пък вече ще отговаря и за притежание на наркотици и закани за убийство. Те са били отправени във видеоклипове, в които Петър е снимал как малтретира детето. Там заплашва биологичния баща на момченцето и намеква за сексуални посегателства, които е готов да извърши с него и с майка му.

В днешното заседание бяха представени и разпити с бившата съпруга на обвиняемия Петър Чернев, която да даде характеристики за него като човек. От тях става ясно, че той взима наркотици, като предпочитанията му са към марихуана и амфетамини. В тази насока свидетелства е дала и майката на малтретираното дете – обвиняемата Стела Алексиева.

Според характеристичните данни Чернев е склонен към агресия срещу жените , с които съжителства. Изглежда майката на малтретираното дете ще поддържа защитна теза, че и тя самата е била обект на агресия от страна на Чернев. Днес в залата стана ясно, че двамата се обвиняват взаимно за нанесената върху момченцето телесна повреда, за която още се чака медицинско заключение от какъв тип е.

С прикрито лице, но отново свободна, майката Стела Алексиева напусна съдебната зала.

Защо не му помогнахте?

"Без коментар! Искам само детето ми е да е добре!".

Заради бездействието си, с което е поставила в опасност живота и здравето на сина си, Стела Алексиева вече има още едно обвинение наред с това за съучастие в малтретирането му.

"Злепоставяне, злепоставяне. Това е новото обвинение", заяви Костадин Паскалев, прокурор в ОП-Пловдив

Според адвоката на Стела Алексиева, тя самата също е била обект на агресия от страна на обвиняемия Петър Чернев.

"Нямала е силите да предприеме каквото и да било, заплашвана е била от Петър Чернев, страхувала се е и е смятала постепенно да се изнесе. Изпитва угризения. Тя го заяви пред разследващия, че съжалява, че е допуснала това да се случи", посочи Росица Драгинова, адвокат на майката Стела Алексиева.

От прокуратурата сравниха делото с кутията на Пандора, и заявиха, че планират да повдигнат две нови обвинения за Петър Чернев – за притежание наркотици и за закани с убийство, които той е отправял във видеоклипове към бившата си съпруга и дъщеря си, както и към настоящата си приятелка. Според адвоката му обаче нараняванията по главата на детето са нанесени от майката.

"Той признава, че му е удрял шамари и че го е хвърлил на леглото като го е хванал за крачетата, това го признава още в първия си разпит", обясни Йордан Давчев, адвокат на Петър Чернев.

В съда днес не присъстваше биологичният баща на детето, който е в процес на развод с майката, но спешно се завърна от Германия след случая на насилие. Мъжът е в болницата, където се провежда лечението на малкото момче и коментира по телефона за БНТ.

"Адриан в момента се подобрява. Ще има още една интервенция, която трябва да премине и би трябвало да бъде изписан другата седмица. Той почва вече активно да си играе, става все по позитивен, но нещата изискват време, мога да виждам сина си според социалните грижи. Аз не мога да оставам в стаята без техния служител да е там, в момента се опитвам да си взема правата над детето и да мога да го взема с мен в Германия.

Другата седмица когато Ви изпишат къде ще отиде Адриан? А вие с него ли ще бъдете?

"Не, Адриан отива под закрила на детето под тяхна опека", каза бащата на малтретираното дете.

Да опитате да сте с него в това социално жилище?

"Не може , питах - те ми казаха че нямат места и не може".

Вие вярвате ли, че съпругата ви е била малтретирана и заплашвана?

"Затова има доказателства и съдебни инстанции, които ще го потвърдят не бих казал абсолютно нищо по въпроса.

Днес стана ясно, че все още не е готова съдебно-медицинската експертиза за нараняванията на 5-годишното дете. Завършена е само химическата експертиза, която обаче не дава категорична яснота какво се е случило, за да бъде травмирано детето. Ето какво сподели новият адвокат на Стела Алексиева веднага след заседанието.

"Тя проявява интерес, чува се с него непрекъснато с бащата на детето, за да пита как е. Изпитва угризения, да. Това е моето мнение. Тя го заяви пред разследващия, че съжалява, че е допуснала това да се случи и не е взела по-рано мерки да напусне дома на Петър Чернев", каза Росица Драгинова - адвокат на майката.

Искам само детето ми да е добре. С тези думи Стела Алексиева напусна съдебната зала тази вечер.

Екип на БНТ-Пловдив

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Измама с апартаменти: Според разследващите адвокатският сътрудник използвал фалшиви завещания
Измама с апартаменти: Според разследващите адвокатският сътрудник използвал фалшиви завещания
Отново екстремно раждане в Бургаско: Близнаци се родиха в два различни града
Отново екстремно раждане в Бургаско: Близнаци се родиха в два различни града