НОВИНИ

Макс Верстапен триумфира и на "Силвърстоун", Норис и Хамилтън допълниха подиума

Борил Гочев
от Борил Гочев
18:58, 09.07.2023
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Двукратният световен шампион във Формула 1 Макс Верстапен записа шестата си поредна и общо осма победа през сезона, след като триумфира в Гран при на Великобритания.

На легендарната писта "Силвърстоун" надпреварата започна трудно за пилота на Ред Бул, който на старта бе изпреварен от Ландо Норис от Макларън, но само няколко обиколки по-късно си върна първото място и до края на го изпусна.

В същото време Норис продължи да показва много силно темпо дори след като загуби първата позиция и твърдо се движеше втори. В заключителните обиколки на състезанието британецът успя да удържи и на атаките на своя сънародник Люис Хамилтън и така записа своето първо качване на подиума през този сезон, финиширайки втори.

Седемкратният световен шампион Хамилтън пък остана трети, след като пилотът на Мерцедес се възползва отлично от излизането на колата на сигурността двайсетина обиколки преди края на надпреварата, което на практика му осигури безплатно минаване през бокса.

Това пък от друга страна попречи на Оскар Пиастри да стигне до своя дебютен подиум във Формула 1 и в крайна сметка австралиецът с втория болид на Макларън завърши 4-и, а топ 10 допълниха Джордж Ръсел, Серхио Перес, Фернандо Алонсо, Александър Албон, Шарл Льоклер и Карлос Сайнц.

В класирането Макс Верстапен продължава да увеличава аванса си на върха, като нидерландецът е лидер с 255 точки, следван от неговия съотборник в Ред Бул Серхио Перес със 156. Трети и четвърти са съответно Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън със 137 и 121 пункта.

При конструкторите начело е Ред Бул с 411 точки, следвани от Мерцедес с 203 и Астън Мартин със 181.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Денков: Има някакви различия между МС и Президентството
Николай Денков: Има някакви различия между МС и Президентството
Ансамбълът ни за девойки се окичи със среброто и във финала на пет топки на световното първенство
Ансамбълът ни за девойки се окичи със среброто и във финала на пет топки на световното първенство