НОВИНИ

Малко над 98 млн. лв. е бюджетът за изборите 2 в 1 на 9 юни

bnt avatar logo
от БНТ
16:58, 11.04.2024
Чете се за: 03:55 мин.
Политика
Слушай новината

Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители и за членове на Европейския парламент от Република България на 9 юни 2024 година.

Одобрените средства са в размер на 98 179,4 хил. лева. Дейностите, които ще се финансират с тях, включват:

  • подготовка и отпечатване на избирателните списъци;
  • закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали, в т. ч. пликове за гласуване, протоколи, удостоверения и др.;
  • логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет;
  • възнаграждения на членовете на общинските и секционните избирателни комисии;
  • осигуряване на гласуването в чужбина;
  • осигуряване на охранителните мероприятия от Министерството на вътрешните работи с оглед опазване на обществения ред и сигурност;
  • провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване;
  • обучение на членовете на секционните избирателни комисии;
  • осигуряване на дейности по видеонаблюдението и видеозаснемането на изборния процес;
  • организиране на места за гласуване в държавните училища и др.

Правителството има готовност да осигури необходимите средства при сключване от страна на Централната избирателна комисия на договори за логистика и техническа поддръжка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на машинното гласуване, гласуването с хартиени бюлетини, компютърната обработка на данните от гласуването в изборите и издаването на бюлетин с резултатите от изборите.

Актът на правителството е в изпълнение на чл. 18 от Изборния кодекс. Необходимите средства за финансирането на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2024 година.

На днешното си първо заседание служебното правителство разпредели и отговорностите по организацията и провеждането на вота 2 в 1 на 9 юни.

За координацията по изпълнението на дейностите ще отговаря министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той ще следи за организационно-техническата подготовка на изборите, включително дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

Министърът на вътрешните работи следва да организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на изборите.

Министърът на финансите предстои да внесе в Министерския съвет проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните регионални центрове.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще координира дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци.

Министърът на външните работи организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната.

Министърът на правосъдието организира дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за лишаване от свобода. На правосъдния министър се възлага също издаването на наказателните постановления по чл. 496, ал. 3, изречение второ от Изборния кодекс.

Министърът на електронното управление трябва да организира дейността по техническото осигуряване на видеонаблюдението и видеозаснемането по чл. 57, ал. 1, т. 34 от Изборния кодекс, включително като сключва необходимите за целта договори.

Съгласно правителственото решение ресорните министри следва да информират министър-председателя за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството освободи от длъжност зам.-председателя на ДАНС Петър Петров
Правителството освободи от длъжност зам.-председателя на ДАНС Петър Петров
Радев във Вилнюс: България се възползва максимално от възможностите на инициативата "Три морета"
Радев във Вилнюс: България се възползва максимално от възможностите на инициативата "Три морета"