НОВИНИ

Израел потвърди смъртта на трима от синовете на лидера на "Хамас"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:51, 11.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Израел потвърди, че при въздушен удар са били убити трима синове на лидера на "Хамас" Исмаил Хания. В изявление на израелската армия се посочва, че трима представители на военното крило на групировката са "елиминирани" в централната част на ивицата Газа. По-късно е станало ясно, че това са децата на Хания. Според "Хамас" при атаката са убити и четирима от внуците му и други негови роднини, но Израел не потвърждава тази информация. На този фон преговорите в Кайро за постигането на примирие в Газа отново зациклиха.

Моментът, когато Исмаил Хания научава за смъртта на тримата си синове. Той е на посещение в болница в Доха, където живее. Лидерът на политическото крило на "Хамас" видимо запазва хладнокръвие. Хазем, Амир и Мохамед загиват при израелски удар в бежанския лагер Шати в град Газа, където отивали при близки за празника, отбелязващ края на свещения месец за мюсюлманите Рамазан.

Нахед Хания, брат на Исмаил Хания: "Нека всеки от близо и далеч да научи, че палестинците в ивицата Газа са в същата ситуация. Няма разлика между синовете на лидерите и синовете на народа."

Мохамед, очевидец: "Трима от синовете на Исмаил Хания се движеха с колата, когато три дрона я удариха. Можеше да стане ужасна касапница, защото тези улици са много оживени. Има и много деца в района. Но целта са били те."

Пред телевизия Ал Джазира Исмаил Хания заяви, че убийството на синовете му няма да упражни натиск над групировката, за да смекчи позицията си в преговорите с Израел. План за примирие в Газа беше представен в Кайро в неделя от американските, египетските и катарските посредници. Той предвижда 6-седмично прекратяване на огъня, размяна на израелски заложници и палестински затворници и увеличаване на хуманитарната помощ за цивилното население в Газа. Засега нито Израел, нито "Хамас" са дали отговор на предложението. Нито една от страните не желае първа да напусне масата на преговорите.

Израел междувременно обяви, че отваря нов пункт към северната част на Газа.

"Очакваме да преминават по 58 камиона на ден. Работим с международни партньори за предоставянето на повече помощ по море през пристанище Ашдот, които да бъдат разпределяни през пунктовете към Газа. Очакваме ежедневни доставки на храна, вода, лекарства и други материали", каза адмирал Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Премиерът Нетаняху заяви, че Израел продължава войната в Газа, но се подготвя и за сценарии в други райони. Думите му са на фона на опасенията, че Иран се готви да нанесе удари по Израел в отговор на ликвидирането на висши ирански командири в посолството в Дамаск на 1 април.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Холгер Руне ще бъде съперник на Григор Димитров в Монте Карло
Холгер Руне ще бъде съперник на Григор Димитров в Монте Карло
Калин Стоянов: На вечеринки в дома на Рашков са се уговаряли кой да ме дискредитира
Калин Стоянов: На вечеринки в дома на Рашков са се уговаряли кой да ме дискредитира