НОВИНИ

Мария Габриел: ГЕРБ ще има своята кандидатура за еврокомисар

bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 20.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел разговаря в Брюксел с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с еврокомисари. Габриел е на двудневно посещение в белгийската столица.

Пред журналисти тя съобщи, че ГЕРБ ще има своята кандидатура.

"Това, което е важно е, че България ще излъчи двама кандидати, които трябва да имат качествата за това, достойно да отстояват мястото на българския комисар и това е, което искаме. Аз искрено вярвам, че България ще излъчи двама кандидати, които ще имат своето интервю с президентката на ЕК и след това всички ще следим за ресора и начина, по който този процес ще се случи възможно най-бързо, защото повече от всякога България има нужда от своя комисар", посочи Габриел.

До края на седмицата ще трябва да се обсъди името, което да е силна кандидатура, способна да влезе с летящ старт, каза още Мария Габриел и уточни, че не е важно дали ще е мъж или жена.

Снощи тя разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Двете са обсъдили приемането на България в Шенген и еврозоната, както и темата за новия български еврокомисар.

Втори ден от визитата на Габриел в Брюксел - на фокус са Шенген и еврозоната

На срещите в Брюксел Габриел е получила пълна подкрепа за действията и приоритетите на новото правителство, свързани най-вече с приемането ни в Шенген, еврозоната и продължаване на плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост, които в момента са замразени. Тя очаква много бързо правителството да вземе и решение за присъединяването на страната ни към общите европейски поръчки на боеприпаси за Украйна.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова от Брюксел

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Тадич: Напрежението между Белград и Прищина ще се засилва
Борис Тадич: Напрежението между Белград и Прищина ще се засилва
Легенди на Левски с приятелска среща срещу ветераните на Поморие в събота
Легенди на Левски с приятелска среща срещу ветераните на Поморие в събота