НОВИНИ

Матео Малучели спечели Колоездачната обиколка на България (ВИДЕО)

Мартин Папанов е първият българин, който печели етап от надпреварата от 2017 г. насам.

емил стойнев спечели пролога вата колоездачна обиколка българия
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:05, 29.08.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Италианецът Матео Малучели от японския отбор Джей Си Ел Укьо е шампион в 71-вото издание на Колоездачната обиколка на България.

Надпреварата завърши със скандал и над два часа разглеждане на контестации от страна на съдиите заради победата на българина Мартин Папанов от отбора на Цар Симеон в последния пети етап - 123 километра от Сливен до Габрово.

Папанов изкова успеха си с атака на спускането от Шипка към Габрово. Втори на 12 секунди зад него пристигна основната група, водена от Малучели. Трети с равно време е чехът Доминик Нойман от Ай Ти Ти Инвестмънтс. Лидерът в генералното класиране Джовани Карбони (Италия/Джей Си Ел Укьо) пък се оказа паднал по спускането и пристигна със закъснение на финала.

Веднага след като пресякоха финалната линия Малучели и Карбони се отправиха към съдиите на състезанието, за да поискат дисквалификация за Папанов, който според тях е бил "теглен" от автомобил пред себе си на спускането към Габрово. От Джей Си Ел Укьо подадоха контестация и над два часа съдиите разглеждаха случая, докато в крайна сметка решат да оставят класирането такова, каквто е.

Папанов взе премията от 3 000 лева, която огранизаторите дадоха за първото място в етапа, но не успя да се пребори за "жълтото трико", което премина от Карбони към Малучели. Папанов завърши втори в генералното класиране, а трети остана Карбони.

В класирането при катерачите шампион и носител на "бялото трико на червени точки" е унгарецът Мартон Дина от Ей Ти Ти Инвестмънтс, който стана първият колоездач в историята на Обиколката на България, който печели всички височини от най-високата първа категория в рамките на едно състезание. В случая това бяха две преминавания на Шипка и едно на Беклемето.

"Цикламената фланелка" за най-активен състезател бе спечелена от състезаващия се за българския клуб Васил Левски сръбски колоездач Лука Туркулов.

В отборното класиране шампион е тимът на Джей Си Ел Укьо.

Малучели е третият италианец, който печели Обиколката на България, докато Папанов е първият българин, който взима етап от състезанието (без пролозите) от 2017 година насам.

Общо 20 отбора, от които четири български и шестнадесет чуждестранни, участваха в 71-вата Колоездачна обиколка на България. Състезанието тази година отбеляза сто години от първото си провеждане, което е през 1924 година, и прави Обиколката на България четвъртата най-стара в Европа след тези на Франция, Италия и Белгия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спряха продажбата на над 100 опаковки енергийни прахчета из цялата страна
Спряха продажбата на над 100 опаковки енергийни прахчета из цялата страна
Пореден клип с реклама на енергиен прах, този път с друга певица
Пореден клип с реклама на енергиен прах, този път с друга певица