НОВИНИ

"Сложете си бойлер": Над две години блок чака "Топлофикация София" да смени счупена помпа за топла вода

Жителите на блока чакат половин час за душ, докато стотици литри вода отиват в канала

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:42, 29.08.2024
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Фрапиращ случай в София, който се оказва, че съвсем не е единичен - над две години безуспешно жители на блок се опитват да накарат столичната "Топлофикация" да изпълни задълженията си и да смени счупена помпа за топла вода.

Без нея при всяко пускане на водата по горните етажи на блока трябва да бъдат източвани десетки литри, за да дойде топлата. Хората изпадат в патова ситуация - от столичното парно ги съветват да си купят помпа, но в същото време забраняват да се пипа по съоръженията им.

На фона на сушата тази година и липсата на питейна вода в много населени места, се оказва, че абонати на столичното парно са принудени да изливат стотици литри вода в канала докато чакат да дойде топлата.

"Особено когато хората ходят на работа да чакат по 20-30 минути да се източи вода, за да могат да се изкъпят е просто нечовешко. Сутрин, особено зимата, се налага да се чака много, много дълго за да се източи водата и да стане топла", каза Александър Милушев'

Проблемите за живущите в блок, намиращ се в центъра на София, започват преди години когато след намеса на техника по района се чупи помпата за топла вода в абонатната им станция.

"Топлофикация, за да я сменят, първо поставиха условие да се сменят хоризонталните щрангове, след като ги сменихме, казаха, че не можело - трябвало да се сменят и вертикалните. Сменихме и вертикалните, те казаха, че нямали помпи", обясни Светозар Такев.

От блока подават жалба и получават отговор.

"Те отговориха, че не сме били единствени, имало много други такива, трябвало да правят обществена поръчка и ако искаме да стане по-бързо да си купим сами помпа и да си я сложим сами. Не виждам как това ще стане след като тази абонатна е тяхна и ние нямаме право да пипаме в нея", посочи Такев.

Справка в сайта на "Топлофикация София" показва, че единственият човек, който има право да поддържа и настройва абонатната станция е районният топлотехник, тъй като тя е собственост на дружеството. Единствено изключение се допуска при възникнала авария.

"Ако един път пипнем в тяхната инсталация, в тяхната абонатна, след това нищо няма да пипнат, ще кажат, а проблемът си е ваш, вие пипате където не ви е работата", посочи жител на блока.

Качихме се на шестия етаж и проверихме колко вода ще мине през водомера преди да дойде топлата - 40 литра.

"Аз съм на последния етаж и при мен трябва по-дълго време за да източа водата и през това време водомерът се върти и всъщност ни удря в джоба и то много солидно", каза Евгения Димитрова.

От Топлофикация са предложили все пак решение на този проблем.

"Ние се обадихме в Топлофикация и оттам много рязко и на висота ни отговориха - сложете си бойлер, така ще спестите да харчите толкова много вода, като си сложите бойлер всичко ще бъде наред, ние не можем да ви дадем сега помпа. Край и ми затръшнаха телефона и какво да каже човек", посочи Пепи Гергинова.

За случая алармирахме директор "Обслужване на клиенти" в Топлофикация София преди пет месеца. До този момент мерки не са взети. Вчера и днес отново изпратихме въпроси към Топлофикация. Оттам ни отговориха, че на посочения адрес е направена проверка и действително помпата е изгоряла, тя ще бъде подменена след провеждане на обществена поръчка и доставката на част.

От дружеството не отговориха колко са подобните случаи в София, но в редакцията ни вече са получени многожество сигнали. Потърсихме за коментар и Министерството на енергетиката, които следят за изпълнение на наредбата за топлоснабдяване. Също не получихме отговор до края на работния ден.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 29.08.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 29.08.2024 г., 20:50 ч.
Кристиано Роналдо получи приза за голмайстор №1 в Шампионска лига
Кристиано Роналдо получи приза за голмайстор №1 в Шампионска лига