НОВИНИ

Масов протест в Израел, след като премиерът Нетаняху освободи ключов министър

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:03, 22.01.2023
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Криза в управляващата коалиция в Израел. Премиерът Бенямин Нетаняху уволни ключов министър по настояване на Върховния съд, заради криминалното му досие. Три месеца, след като се върна на власт, недоволството срещу управлението на Нетаняху расте. Снощи в Тел Авив се проведе масов антиправителствен митинг.

"Престъпник!", "Долу, правителството!" - едва ли Нетаняху е очаквал такива възгласи да отекват по улиците на Тел Авив в началото на новия му мандат. През ноември той застана начело на най-дясната коалиция в историята на страната. Недоволството срещу правителството се разрасна, заради готвената реформа в съдебната реформа. Ако тя се реализира, изпълнителната власт ще стане по-мощна от съдебната.

"Протестирам, защото демокрацията в Израел е заложена на карта. Студентка съм по право. Шокирана съм. Не мога да повярвам, че искат да направят нещо подобно", казва жителка на Тел Авив.

Снимки: БГНЕС

Според правителствените планове, мнозинството в парламента ще може да утвърждава закони, дори и ако според Върховния съд те са в нарушение на Конституцията. Правосъдният министър настоява и за промяна в състава на органа, който назначава съдии.

Уволненият член на правителството е Арие Дери, който до днес беше министър на вътрешните работи и на здравеопазването. В сряда Върховният съд излезе с решение, че той не може да остане на поста си, защото миналата година е бил осъден за данъчни измами.

Бенямин Нетаняху, който влезе в историята като най-дълго управлявалият политик в Израел, също е обвинен в корупция. Той отрича обвиненията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София претърпя поражение от Войводина във втората си контрола
Локомотив София претърпя поражение от Войводина във втората си контрола
За изминалия ден са засечени 23 водачи, шофирали след употреба на алкохол и 19 - на наркотици
За изминалия ден са засечени 23 водачи, шофирали след употреба на алкохол и 19 - на наркотици