НОВИНИ

Министърът на икономиката прогнозира инфлацията да стане едноцифрена през април - май

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:52, 22.01.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Картите за градския транспорт, както и билетите за влаковете ще бъдат намалени за пенсионери и учащи. Решението се очаква да бъде гласувано следващата седмица на заседание на Министерския съвет, обяви служебният икономически министър Никола Стоянов, който днес отчете работата си през последните шест месеца. Стоянов прогнозира и намаление на стоките и услугите до пролетта.

Икономическата обстановка в страната се е нормализирала в сравнение с последните шест месеца, показват данните на ресорното министерство.

"Знам, че критиците ще кажат и то е така, че данните са позитивни, но хората не го усещат по джоба си. Все още цените не виждаме да спадат сериозно", коментира Стоянов.

Затова и министерството продължава разходите си с бизнеса, за да може цените да тръгнат надолу. Според прогнозата на ведомството, инфлацията ще продължи да пада и до април-май отново да стане едноцифрена.

"Пикът е през септември месец и после тръгва надолу. Ноември, декември има задържане, но дори това е добра новина. Надявам се тази тенденция да продължи и от февруари да стане много отчетлива".

Освен намаление на картите за обществения транспорт за пенсионери и учащи, се обмисля и нова мярка, която да замени компенсацията от 25 стотинки, която действаше до нова година. Тя ще важи обаче само за хора с доходи под 1000 лева месечно.

"Имаме технически проблем за момента, самите бензиностанции търсим възможност как те да могат да удостоверяват кой има право да ползва мярката или не, тъй като все пак опита в България сочи, че със сигурност ще има и опити за злоупотреби", каза Никола Стоянов.

Парите за тези мерки обаче ще бъдат събрани от рафинериите, които купуват руски петрол. Самите рафинерии, както и останалия бизнес обаче ще продължат да получават компенсации заради високите цени на тока.

"Решението на парламента е компенсацията за електричество над 200 лева да важи за абсолютно всички български компании, съответно и за "Лукойл". Това мога да го потвърдя, ние, разбира се, изпълняваме решението на парламента", посочи министърът.

Никола Стоянов коментира и че износът на оръжие остава на високите нива от февруари 2022 година.

"Когато станах министър, имаше 255 сделки за 1 млрд. лева и разписахме всеки един от тези 255, които имаха необходимите документи, разбира се".

До този момент с Никола Стоянов не са водени разговори за участие в новия служебен кабинет, но самият той заяви, че ако го поканят, би приел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хабър навакса пасив от два гейма срещу Дея и спечели четвърта Купа на България при мъжете
Хабър навакса пасив от два гейма срещу Дея и спечели четвърта Купа на България при мъжете
Арсенал обърна Юнайтед с гол в 90-ата минута и запази аванса си от пет точки преди Сити
Арсенал обърна Юнайтед с гол в 90-ата минута и запази аванса си от пет точки преди Сити