НОВИНИ

Масов протест в Сърбия: Искане за промени в телевизионния ефир

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:23, 13.05.2023
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Втори масов протест в Белград под мотото "Сърбия срещу насилието". Той е провокиран от двете масови стрелби в страната, при които бяха убити общо 17 души, от които 8 ученици, а 20 души бяха ранени.

Гняв в Белград срещу ролята на телевизионните риалити програми в създаването на култура на насилие. Голяма част от хората ги обвиняват, че са повлияли за стрелбите, които потопиха Сърбия в скръб и траур миналата седмица.

Протестиращите настояват за оставки, включително на вътрешния министър и на началника на сръбското разузнаване. Исканията бяха прочетени на моста "Газела", който беше блокиран за два часа.

"Спрете насърчаването на насилието в публичното пространство. Нашите искания са за незабавно освобождаване на всички членове на Съвета за електронни медии, незабавно премахване на риалити предавания и предавания, приканващи към насилие, агресия и безнравственост в национален ефир", заяви един от организаторите на протеста.

Сръбската опозиция настоява още за отнемане на националните честоти на ТВ Пинк и ТВ Хепи, а на предишния си протест посочиха вчерашния ден като краен срок за изпълнение на исканията им.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист - Балкан и Академик Пд - Левски са полуфиналите при юношите
Рилски спортист - Балкан и Академик Пд - Левски са полуфиналите при юношите
Магдалина Миневска влиза в състава на ансамбъла по художествена гимнастика
Магдалина Миневска влиза в състава на ансамбъла по художествена гимнастика