Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Масово разпродават хотели у нас заради ковид кризата и високите разходи

от БНТ
20:42, 16.01.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Все повече хотелиери в страната слагат край на дейността си, затварят и обявяват обектите си за продан. Сред основните причини да приключат бизнеса, от бранша посочват ковид кризата и непосилните разходи, сред тях и високите сметки за ток.

През 2021 година близо 80% от местата в хотелите в Пловдив не са били използвани. И за да не трупат нови загуби, много хотелиери затвориха бизнеса си. Така, само за година, 28 места за настаняване в Пловдив са обявени за продажба, повечето от тях са в централната градска част.

Тенденцията е да се увеличава броят на хотелите, които се продават, за сметка на тези, които ще бъдат евентуално закупени. Един хотел е една огромна инвестиция, Вие виждате последните месеци какво става. Това галопиране на ел. енергията и природния газ, над 300% вече расте, което обрича много хора на фалит. Ситуацията започна да ескалира. Положението е действително катастрофално, каза Еньо Енев, председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в Пловдив.

Повечето хотели се продават чрез агенции за недвижими имоти. Според брокерите интересът към тях е минимален и това принуждава собствениците да свалят цените.

В обявите за продажби откриваме и този хотел в самия център на Пловдив, чийто собственик беше покойният вече Кирил Рашков или по-известен като Цар Киро. Дълги години семейството му ползваше сградата като свой дом. Сега тя се продава с част от обзавеждането.

В София се предлагат близо 50 хотела. В района на Варна други 40 обекта също търсят нови собственици. Въпреки, че и в морската столица рядко се стига до реални сделки, интерес към хотелите там има, най – вече заради доброто им местоположение.

Около вилните зони на Варна или да кажем Златни пясъци и периферията, има интерес от клиенти, които от вътрешността на страната идват към Варна, за да инвестират или все още търсят информацията, за да направят крачката си, така че ръста на тези запитвания е наистина огромен, каза Петко Иванов – брокер.

Заради кризата в хотелиерския бранш, част от инвеститорите не крият, че ако закупят имота, биха сменили неговото предназначение. Така някои от хотелите, могат да се превърнат в хосписи или луксозни жилищни сгради.

Репортер: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Боклуци за милиони: Ще връщаме ли пари на Брюксел заради инсталацията за изгаряне на отпадъци
Боклуци за милиони: Ще връщаме ли пари на Брюксел заради инсталацията за изгаряне на отпадъци
Столичната община премахва незаконни обекти в Борисовата градина
Столичната община премахва незаконни обекти в Борисовата градина