НОВИНИ

Матиас Фавро пред БНТ: Целта е да превърнем Игрите в Париж в незабравимо изживяване (ВИДЕО)

Матиас Фавро от Френския институт в София вярва, че спортният форум ще служи за пример

Матиас Фавро
bnt avatar logo
от БНТ
19:43, 26.07.2024
Чете се за: 05:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Матиас Фавро от Френския институт в София е обнадежден, че Олимпийските игри в Париж ще бъдат незабравимо изживяване, което да служи за пример.

Французинът даде интервю за БНТ, в което сподели какво да очакваме преди началото на спортния форум.

Цялото интервю можете да четете тук и да гледате във видеото:

Г-н Фавро, предизвикателство е за всяка една страна да бъде домакин на Олимпийски игри. Кои бяха най-големите пред Франция по време на подготовката за този форум?

Организацията на Олимпийските игри е отговорност, която включва няколко сериозни предизвикателства. От една страна, говорим за въпросите и проблемите от урбанистична гледна точка, от друга – как Париж, град с изключително богато културно наследство, да стане добър домакин, който да посрещне над 10 хиляди атлети и как организаторите да го превърнат в един истински олимпийски стадион. Едновременно с това да ангажираме и териториите извън Париж. Например Версай, който ще посрещне ездата и още 9 територии, които ще бъдат включени. Има градове, свързани с футбола като Лион, Нант, Сент Етиен, Ница, Марсилия и Бордо. Ще стигнем и до Таити, където ще се проведат състезанията по сърф.

Второто голямо предизвикателство е това, свързано с климата. Целта ни е да намалим въглеродния отпечатък на този форум наполовина спрямо предходните Игри. Затова 95% от местата, на които се провеждат състезанията, вече съществуват или са реконструирани. 100% от всички локации използват възобновяема енергия и 100% от съоръженията и арените са достъпни с градски транспорт.

Третото предизвикателство е сигурността на атлетите, организаторите и феновете. За Игрите ще бъдат осигурени 45 000 полицаи и представители на жандармерията. Толкова ще бъдат и доброволците, които ще помагат. Сред тях ще има и българи. Целта е да превърнем Игрите в едно незабравимо преживяване и то да служи за пример.

Знаем, че в Париж разполагат с богата инфраструктура и може би един от позитивите е, че няма нужда да се изграждат толкова много нови съоръжения. Все пак ще има такива, които да се изградят специално за Игрите. Може ли да ни разкажете за тях?

Бяха създадени нови линии и станции на метрото. Изготвен е и изцяло нов план за движението в столицата. Всичко това цели да улесни достъпа до съоръженията. От гледна точка на самите състезания е позитив, че почти всичко вече съществуваше. Има само 2 конструкции, които са нови – центърът за водни спортове в Сен Дени и олимпийското селище, което след Игрите ще се превърне в квартал, в който ще живеят хора. До 3000 жилища ще бъдат продадени след това. Спазваме нашето обещание – форумът да бъде природосъобразен и устойчив.

Какво наследство искате да остави Париж като завет и послание към света? Споменахте някои от сградите, които ще останат - олимпийското село, линията на метрото, веоалеите. С какво искате да бъде запомнено това домакинство?

Мисля, че един от най-големите успехи, е изчистването на река Сена. Надявам се това да остане като наследство, от което ще могат да се възползват както парижани, така и туристите в града. Сена не е пригодна за плуване от 1923-а – годината преди тази, в която в Париж отново се провеждат Олимпийски игри. Това е едно сериозно предизвикателство, което успяхме да изпълним 100 години по-късно. Друго наследство е това, за което вече говорихме – устойчивите конструкции. Не на последно място, за мен е важно мястото на спорта във Франция. Страната го обяви за кауза през цялата 2024-а година. Париж се стреми да почете спорта и неговото значение, но и да го вплете в политиките на страната за бъдещето. Ключово е спортът да стане част от ежедневието на хората във Франция. Отвъд това е важно и значението на Игрите за следващите издания – нов начин на организиране с мисъл и отговорност за природата и климата. С желание за популяризиране на спорта, културното наследство на всяка страна и устойчивото развитие с мисъл за бъдещето.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските знаменосци на Олимпийските игри в Париж (ВИДЕО)
Българските знаменосци на Олимпийските игри в Париж (ВИДЕО)