НОВИНИ

Между кокаина и оръжието: Синът на Джо Байдън очаква присъда

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:23, 12.06.2024
Чете се за: 04:50 мин.
По света
Слушай новината

"Виновен по всички обвинения" - така приключи делото срещу Хънтър - сина на американския президент Джо Байдън. 54-годишният Хънтър Байдън отговаряше пред съда по обвинение в незаконно притежание на оръжие и употреба на наркотици. Присъдата, която законът предвижда за подобно обвинение, е до 25 години зад решетките. Какво се очаква да бъде реалното наказание на президентския син и какви бяха реакциите в първото семейство на Съединените щати?

Емоционален момент, който не остана скрит от обективите отвъд океана. Джо Байдън прегръща сина си Хънтър малко след като 54-годишният мъж е признат за виновен.

12-членен съдебен състав в Делауеър реши - Хънтър Байдън е виновен по всички обвинения и може да получи до 25 години затвор. Байдън младши се изправи пред Темида заради това, че през 2018 г., системно употребявайки кокаин, е попълнил невярно декларация за покупка на огнестрелно оръжие, в която е казал, че не използва наркотици. В продължение на 11 дни Хънтър Байдън притежавал револвер "Колт Кобра". Президентският син пледира невинен - по думите му в този момент той вече е лекувал наркотичната си зависимост. Отказа и да даде показания. Джо Байдън заяви, че ще уважи решението на съда.

"Може да съм президент, но съм и баща. Джил и аз обичаме сина си и се гордеем с мъжа, в който се е превърнал. Много семейства преминават през изпитанието техен любим човек да има зависимости и знаят какво е усещането, когато го видиш как се е преборил с тях. Ще приема изхода от делото, какъвто и да бъде той", подчерта Джо Байдън, президент на САЩ.

Байдън младши е първият в американската история наследник на държавен глава, който получава съдебна присъда. Преди дни в интервю за Ей Би Си, Джо Байдън отхвърли вероятността да използва влиянието си, за да помилва сина си, ако бъде осъден.

" - Изключвате ли възможността да дадете амнистия на сина си?
- Да", отговори Байдън.

В продължение на седмица бяха изслушани бившата съпруга и бившата приятелка на 54-годишния Байдън. Призована за разпит беше и дъщеря му Наоми. Текстови съобщения, които бяха предоставени като доказателства, разкриват, че Хънтър Байдън не е криел употребата на кокаин. Делото беше водено от назначения от Доналд Тръмп прокурор Дейв Уайс.

"Зависимостта от наркотици е проблем, който е широко разпространен в Съединените щати, засегнал много семейства, включително това на Хънтър Байдън. Този съдебен процес е заради грешните решения, които обвиняемият е направил, докато е бил под влиянието на опиати. Изборът да излъже, докато попълва формуляр, за да си купи оръжие. Изборът да притежава оръжие. А комбинацията от наркотици и оръжия, са го превърнали в потенциална заплаха. Никой в тази страна не е над закона и всеки трябва да отговаря за действията си", категоричен е Дейв Уайс, специален прокурор по делото.

От Демократическата партия коментираха, че самият изход от процеса срещу Байдън младши, е знак, че американският президент не се намесва в правосъдната система. Противно на твърденията на лагера на републиканеца Доналд Тръмп, който определя всички дела срещу себе си, като политически мотивирани.

Макар максималната присъда за обвинението срещу Хънтър Байдън да е до 25 години затвор, очакванията са окончателното решение да бъде за между 15 и 21 месеца. Заради липса на предишни провинения, не е изключено да получи единствено пробация. Президентският син ще отговаря пред съда отново през септември - този път по обвинение в укриване на данъци в размер на близо 1,5 млн. долара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стадион "Алианц Арена" ще свети в цветовете на дъгата по време на прайд уикенда в Мюнхен
Стадион "Алианц Арена" ще свети в цветовете на дъгата по време на прайд уикенда в Мюнхен
12 г. затвор за мъжа, опитал се да убие с нож момиче в Бургас
12 г. затвор за мъжа, опитал се да убие с нож момиче в Бургас