НОВИНИ

Международна помощ пристига в Индия за борбата с COVID-19

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:55, 27.04.2021
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Жизненоважни доставки достигнаха до Индия, където от дни в болниците не достигат кислород и легла. Смъртните случаи от COVID-19 в Индия наближават 200 000. В предаването "Светът и ние" българката Биляна Първанова, която живее в Ню Делхи, съобщи, че мерките в страната са много строги и ваксините вече са безплатни.

Първата международна помощ за Индия е британска доставка на апарати за обдишване и оборудване за кислород. Местен представител нарече помощта "капка в океана".

В помощ на задъхващата се система пристигна и така нареченият "Кислород експрес" - влак със 70 тона от животоспасяващия газ, пропътувал 1200 километра от централен индийски щат до столицата Ню Делхи. Влакът достави резервоари с кислород за болнците в града. Отчаянието там завладява все повече хора.

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус описа ситуацията в Индия с думите "отвъд сърцераздирателното". Според организацията част от проблема е, че много хора се втурват към болниците, защото нямат достъп до информация или съвет. Само за последните 24 часа Индия регистрира 323144 нови случая на коронавирус. Паркинги се превръщат в импровизирани крематориуми заради нарастващия брой починали. Горят десетки клади.

Българката Биляна Първанова е университетски преподавател в индийската столица. В предаването "Светът и ние" тя заяви, че причините за сегашната ситуация в Индия, според нея, се преплитат. Става дума за население от над 1 милиард, мерките са много строги, но доколко се спазват не се знае, казва още преподавателката. В момента никой в Индия няма право да излиза. Едва вчера е било обявено, че ваксините ще бъдат безплатни.

"Досега редът беше следният, че по възраст човек можеше да се регистрира. Обещанията са, че от първи май ще могат всички, които са навършили 18 години да се регистрират за ваксинация, което дава надежда, че нещата ще бъдат овладени бързо, засега е по възраст, има мобилни приложения, в които човек може да се регистрира за ваксинация", заяви Биляна Първанова.

Ню Делхи е в карантина до 3 май. Здравните власти препоръчаха да се носят маски и вкъщи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На прага на летния сезон: Как ще се влиза в страната и при какви условия ще се приемат туристи
На прага на летния сезон: Как ще се влиза в страната и при какви условия ще се приемат туристи
СПЕЦИАЛНО: Защо болница издаде невалиден сертификат за имунизация?
СПЕЦИАЛНО: Защо болница издаде невалиден сертификат за имунизация?