НОВИНИ

Мигрантски натиск - хиляди хора на границата между Мексико и САЩ

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:47, 12.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Струпване на мигранти от двете страни на границата между Мексико и Съединените щати. Броят им се увеличи многократно часове преди отпадането на т. нар. "Разпоредба 42", с което се слага край на ковид ограниченията.

Американските власти обаче предупредиха, че това не означава, че границите на страната са отворени и предупреждават за по-строги последици за тези, които се опитат да преминат нелегално на територията на Съединените щати.

До изтичането на "Разпоредба 42" тази нощ всеки ден по около 10 хиляди души са преминавали близо 3-километровата граница между САЩ и Мексико. Рекордният им брой е двойно повече в сравнение само с преди два месеца. Властите обявиха, че са подготвени за промяната.

"Нека бъде ясно - нашите граници не са отворени. Подготвени сме за този момент от почти две години и планът ни ще даде резултати, макар че ще отнеме време", заяви Алехандро Майоркас, министър на вътрешната сигурност на САЩ.

Администрацията на президента Джо Байдън огласи нов регламент за предоставяне на убежище, като мярката влезе в сила след края на действието на "Разпоредба 42".

Съгласно новия стандарт семейства мигранти, заловени да пресичат границата, ще бъдат депортирани в рамките на 30 дни, ако не преминат успешно първоначална проверка за предоставяне на убежище.

"Става дума за измама. Казват на тези, които са в Хуарес или Ел Пасо, да се предадат и да изчакат да премине процедурата, но това, което не казват, е, че ги връщат в Мексико без въобще да обработят документите им", допълни Фернандо Гарсиа, ръководител на организация за човешки права.

Някои са чакали твърде дълго да получат възможност да избягат от бедността и престъпността в родните си страни.

"Три месеца чаках за хуманитарна виза, за да мога да продължа към северната граница на Мексико", споделя мигрант.

За да се справят с мигрантския наплив Съединените щати са мобилизирали 24 хиляди гранични служители и полицаи. Действията на президента Байдън обаче предизвикаха остри реакции. Сенатор Тед Круз заяви, че 22 хиляди души се намират в импровизиран лагер от другата страна на границата само в района на Тексас.

Сенатор Роджър Маршал от Канзас определи ситуацията като бедствие. От своя страна конгресменът демократ Майк Левин обвини републиканците, че играят "политически футбол" с имиграционната система на страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надзирателите излизат на протест
Надзирателите излизат на протест
Враждуващите в Судан се споразумяха цивилните да напуснат района на конфликта
Враждуващите в Судан се споразумяха цивилните да напуснат района на конфликта