НОВИНИ

Мишо Шамара и Lil Sha - за живота в САЩ, домашното им студио и работата за Uber

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
19:25, 18.09.2022
8834
Чете се за: 11:37 мин.
У нас
Слушай новината

Мишо Шамара и семейството му вече са американски граждани. Баща и син Михайлови пристигнаха в България преди няколко дни за турне на „Гумен глави”. Оригиналният състав рапира на една сцена за първи път от 25 години. В турнето се включва и сина на Шамара – Lil Sha, който набира популярност в САЩ.

За новите професии, политиката и живота отвъд океана - с тях разговаря Паулина Найденова в "Говори сега".

БНТ: Срещаме се в София, на Ваша репетиция, откъдето тръгва Вашето турне. Само за него ли сте тук или ще останете по-дълго в България?

Мишо Шамара: До края на септември сме тук. Имаме шест дати в България - в София, Варна, Пловдив, Русе, Плевен и на 1 октомври сме в Лондон, където ще има по-голям концерт. Ще вземат участие Димчо, Бобо. Основната причина да сме тук е турнето и между другото да видим родителите си, приятелите. Аз съм много развълнуван. Защото виждам приятелите, не съм ги виждал от 5 години. Родителите си ще видя.

БНТ: Заминахте със зелена карта. Имате ли вече американско гражданство?

Мишо Шамара: Да, вече сме граждани всички. Точно преди да излетим и на дъщеря ми дойде паспорта. Аз първи взех преди, може би, 8 месеца. Българското гражданство също е ценно, защото е европейско. С българското може да работим в ЕС, ако решим, което е второто най-яко нещо на света след САЩ.

БНТ: Чувствате ли се вече американци?

Lil Sha: Да, можем да говорим английски, аз нямам никакви проблеми поне.

Мишо Шамара: При мен е малко по-различно. Децата са като гъби. Te са израсли в тази среда. Дори ходят по-различно, начинът по който гледат е различен.

БНТ: Как сте известни в САЩ. Като Михаил Михайлов или като Big Sha и Lil Sha?

Lil Sha: Като Big Sha и Lil Sha сме най-много знайни.

Мишо Шамара: Приятелите обикновено се обръщат с Sha. Дори и двамата се обръщаме, то и с другите имена е така. Имаме еднакви имена, дори на летището се объркват билетите, има паника. После разбират. (смее се)

БНТ: Кацнахте преди няколко дни в България. Какво Ви направи впечатление тук?

Мишо Шамара: Баничката и бозата са много хубави (смее се). Визуално има прогрес. Има нови сгради, по-чисто изглежда. Има по какво да се работи.

Lil Sha: Дюнерите са по-хубави от Америка.

БНТ: Следите ли какво се случва в България?

Мишо Шамара: Да, горе-долу. Тъмни облаци са се надвесили над България. Ще е много трудно, дай боже, държавата да върви в посоката, в която тръгна, а да не завие към Изток, защото направи ли този завой, ще се върне обратно времето, ще се затворят граници, ще се върне обратно концлагерът, в който живеехме до падането на Берлинската стена.

БНТ: Ще гласувате ли на изборите?

Мишо Шамара: Ще сме в Лондон и ще направим опит да отидем да гласуваме в Лондон.

БНТ: Какво конкретно трябва да се промени в България, за да се върнете да живеете тук?

Мишо Шамара: Няма какво да се промени.

БНТ: Тук пестим от енергия, в цяла Европа е така. В САЩ как се усеща?

Мишо Шамара: Същото е, въпреки че Америка има своите ресурси, но зелената енергия настъпва сериозно. Има много електрически автомобили. Аз карам хибрид, съвсем скоро ще мина изцяло на електрически автомобил. Америка също е в икономичен проспект, там има логика във всичко. Слагат се соларни покриви, вятърни, водни централи, има голям план за бърз интернет, мостове, пристанища, фабрики за правене на чипове, за да се избегне зависимостта от Китай.

БНТ: Каква е безработицата там?

Мишо Шамара: Рекордно ниска е. От 50 години насам. По времето на Тръмп беше най-висока. Човек, който иска да работи, ще работи.

БНТ: Какво се случи след началото на войната?

Мишо Шамара: След началото на войната скочиха цените на петрола. Но Америка е твърдо зад Украйна, зад демокрацията, зад правилната посока на развитие на света.

БНТ: Какво трябва да почерпим от САЩ?

Мишо Шамара: Трябва да станем човеци, оттам започва всичко. Много грешна е представата за американците тук поради силната руска пропаганда, но Америка и американците са страхотни хора като цяло.

БНТ: Какво остави Мишо Шамара в България?

Мишо Шамара: Много спомени, много хубави и лоши. Това е интересното на живота. Без да имаш експириънс на лошото, няма да оцениш хубавото. Не съжалявам за нищо.

БНТ: Защо продължавате да живеете между два континента?

Мишо Шамара: Ние живеем там. Просто тук идваме да видим близките си. Никой не може да избере къде да се роди. Ако беше така, всеки щеше да се е родил в Америка.

Lil Sha: Мисля, че е важно да имам българска публика, защото все пак съм българин, но в САЩ за музиката има много по-голям шанс да станат нещата, сцената е много по-голяма.

БНТ: Купихте ли си жилище в Чикаго?

Да, ние сме в предградие до Чикаго - на 40 мили, нищо не е.

БНТ: Какво работите в момента?

Мишо Шамара: Аз работя за Uber, за да си плащам сметките, но снимам също клипове - там хвърлям най-много зор. Снимали сме вече 50 клипа, правили сме онлайн концерти по време на пандемията.

БНТ: Колко пари горе-долу изкарвате на месец?

Мишо Шамара: Не искам много да говоря за пари, защото знам каква е ситуацията в България. Едни пари за някого са едни, за други друго. Справям се, нямаме проблем с финансите, само не мога да си позволя самолет все още. Ако сметнеш в български пари – около 3 пъти повече от президентската заплата като най-обикновен шофьор на нещо като такси. А и той (Lil Sha) си прави пари от студиото. Купи си хубава кола, сам си я изплаща, още на 18 години си взе. Тук, ако забогатееш, трябва да плащаш за охрана, щото някой може да ти отвлече децата. Там има най-добрата охрана на света - казва се 911. Обаждам се и идват, ако трябва и с хеликоптер. Там такива мутренски изцепки няма. Всеки върви с гордо вдигната глава. Всеки човек е важен.

БНТ: Може ли обаче Lil Sha да последва примера на баща си и да си намери друга професия?

Lil Sha: Засега не ходя на училище, но мисля да уча в университет за музикален инженер, за да имам план Б.

БНТ: Имате ли участия в САЩ?

Мишо Шамара: Случват се от време на време, дори сега след турнето, отиваме във Вашингтон.

Lil Sha: В Лос Анджелис сме пели, имахме турнета, в Сан Франциско, във Вегас.

БНТ: Чувам, че доста добре владеете английски. Как се рапира по-лесно. На български или английски?

Lil Sha: За мен е на английски. 8 години вече сме там, говоря постоянно.

Мишо Шамара: За мен е по-лесно на български, но имам драконов акцент. Аз вече по акцентите ги познавам.

БНТ: Как успява да пробие чужденец в толкова голяма държава?

Lil Sha: Най-популярният начин е TikTok… може да направиш само едно видео и да станеш най-голямата звезда. Аз си правя мои бийтове, компилирам си мои песни. Работя с артисти. Имам студио вкъщи. Наскоро направих песен с Katie Got Bandz, сега е голяма в Чикаго, скоро направи песен с Ники Минаж.

БНТ: Къде записвате парчетата?

Мишо Шамара: В домашното ни студио. Един етаж от нашата къща е студиото.

Lil Sha: Имаме контакт и с друго студио в Даунтаун Чикаго. Хора като Бионсе, Джей Зи са записвали там.

БНТ: Финансово как успявате да си го позволите?

Мишо Шамара: Той (Lil Sha) работи там понякога, те го викат и му плащат. Човек като знае какво иска и като има ясната цел, търсиш - може да има дървета, огради, бодлива тел, нинджи, които искат да те убият по пътя, но трябва да си гъвкав и да стигнеш, където искаш. Радвам се, че той подобрява уменията си. Гордея се, че са добри хора и той и дъщеря ми. Аз на дърти години станах емигрант и колко и да опитвам да избягам от старото си аз, ще ми е трудно. Правя някакви опити да се променя към добро и искам децата ми да са добри хора.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Ивков: Работим и се отдаваме изцяло на Левски
Ивайло Ивков: Работим и се отдаваме изцяло на Левски
Божидар Искренов: Левски беше класи над ЦСКА
Божидар Искренов: Левски беше класи над ЦСКА