НОВИНИ

МОК обвини Русия в политизиране на спорта

Повод за декларацията на Международния олимпийски комитет станаха планираните Игри на приятелството през септември, които трябва да се проведат в Москва и Екатерининбург и имат за цел да се конкурират с олимпийските игри

мок обвини русия политизиране спорта
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:51, 19.03.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Международният олимпийски комитет (МОК) обвини Русия, че "политизира спорта" като планира да проведе Игри на приятелството през септември - ново състезание, което ще конкурира олимпийските игри, предаде АФП.

МОК, който разреши участието на руските атлети на Олимпиадата в Париж през лятото единствено под неутрален флаг, поиска от спортния свят и от правителствата, които са поканени от Москва "да откажат участие" в новия форум.

Първото издание на Летните игри на приятелството трябва да се проведе в Москва и Екатерининбург през септември, докато Зимните игри на приятелството са предвидени в Сочи през 2026, където се проведоха и Зимните олимпийски игри през 2014 г.

МОК не упреква Русия, че организира мултиспортни събития извън нейната егида, тъй като вече има такива състезания като Игрите на британската общност, но в същото време изрази позиция, че руската страна го прави през "дипломатическа инициатива", както и през директни контакти с "правителствата в целия свят".

"За да бъде още по-явна политическата им мотивация, те умишлено пренебрегват спортните институции", подчертаха от МОК и допълниха, че виждат "циничен опит" да се използват спортистите за "цели за политическа пропаганда" в нарушение на олимпийската харта.

Освен това МОК обвини Москва в "абсолютна липса на респект за световните норми за борба с допинга", напомняйки опасенията на Световната антидопингова агенция по отношение на Игрите на приятелството заради измамите по време на Олимпийските игри в Сочи.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общо 30 баскетболистки ще вземат участие в лагер на България U14 в Русе
Общо 30 баскетболистки ще вземат участие в лагер на България U14 в Русе
Реакции на опозицията след предложения кабинет
Реакции на опозицията след предложения кабинет