НОВИНИ

МОК заплаши бокса с изхвърлянето му от Олимпийските игри в Париж 2024

Борил Гочев
от Борил Гочев
19:18, 22.12.2022
Чете се за: 02:15 мин.
Спорт
боксът щангите петобоят официално бяха изкарани програмата олимпиадата лос анджелис
Слушай новината

Международният олимпийски комитет (МОК) заплаши Международната боксова федерация (IBA) с изхвърляне на бокса от програмата на Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

МОК от години критикува решенията на IBA, като дори по време на Игрите в Токио отне правото на федерацията да организира турнира по бокс. Тази практика ще бъде запазена и за следващите две летни Олимпиади, ако все пак боксът остане в програмата.

В позицията си от МОК съобщават, че IBA "се интересува само от собствената си сила" и не показва никакъв реален интерес към бокса и спортистите, а това може да принуди олимпийския комитет "да анулира турнира по бокс от Олимпийските игри в Париж 2024".

"Неотдавнашният конгрес на IBA показа още веднъж, че тази федерация няма реален интерес към бокса и към спортистите, а се интересува само от собствената си сила. Решенията и дискусиите да се държат боксьорите далеч от олимпийските квалификации и от олимпийските игри не могат да се разбират по различен начин. Също така отново стана ясно, че IBA иска да отвлече вниманието от собствените си сериозни проблеми с управлението, като посочва миналото, което беше обсъдено от МОК още през 2019 година", се казва в изявлението на МОК.

Боксът е част от олимпийското семейство от 1904 година, като единственият случай, в който спорта не се е провеждал на Олимпиада датира от 1912 година, когато турнирът е отменен заради законите в страната домакин Швеция.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов влиза в Управителния съвет на сдружението "Левски на левскарите"
Станимир Стоилов влиза в Управителния съвет на сдружението "Левски на левскарите"
Атанас Атанасов: Персонален състав на кабинет не е обсъждан
Атанас Атанасов: Персонален състав на кабинет не е обсъждан