НОВИНИ

Москва обяви спиране на огъня в 9.00 ч. утре сутрин, за да улесни евакуацията на цивилни

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:58, 07.03.2022 (обновена)
5261
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Москва обяви спиране на огъня в редица украински градове от 9.00 часа утре сутринта местно време, за да улесни евакуацията на цивилни през хуманитарни коридори. Това стана ясно късно тази вечер.

Украйна отрече по-ранно твърдение на Русия, че разработва биологично оръжие с американско финансиране. Освен това външният министър Дмитро Кулеба съобщи, че САЩ и Полша не са взели необходимите решения за доставка на изтребители за Украйна.

По-рано Русия и Украйна за пореден път не успяха да се споразумеят за евакуацията на цивилното население. Правителството в Киев определи като "неморално" предложените от Москва хуманитарни коридори, защото повечето от тях водят към Русия и Беларус.

Пожарникари в южния град Николаев се отзоваха на няколко пожара след като руски ракети удариха града. Руските обстрели продължиха и днес на фона на съобщението на руските военни, че ще задържат огъня за да може да се отворят хуманитарни коридори в няколко украински градове.

Руското министерство на отбраната обяви спиране на атаките от 10.00 ч. сутринта местно време в градовете Киев, Харков, Мариупол и Суми, за да се улесни евакуацията на цивилното население

Днес, от 10.00 часа московско време, е "обявен режим на тишина" и се отварят 6 хуманитарни коридора - от Киев до Гомел в Беларус. Два от Мариупол до Запорожие и до руския град Ростов на Дон. Един от Харков - до руския град Белгород, два от Суми до Белгород и Полтава, обяви Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната на Русия.

Русия обяви "режим на тишината"

Според Киев украинците сами трябва да избират посоката, в която искат да се евакуират.

Това е неприемлива опция за отваряне на хуманитарни коридори. Нашите хора няма да пътуват до Киев, и от там до Беларус, а след това да летят до Русия, каза Ирина Верешчук, вицепремиер на Украйна.

В Киев издигат барикади по улиците и площадите в очакване руската армия да щурмува града. Доброволци помагат на военните.

Стотици хиляди хора са в капан под тежки бомбардировки в Украйна

Пътят на бягащите от Ирпин минава през разрушен мост. Семейство с две деца е било убито вчера при руската атака. Ирпин се намира в Киевска област, на 26 км от украинската столица.

Опитите за евакуиране на цивилните от обградения пристанищен град Мариупол се провалиха и днес. Вече 6 дни градът е без ток, вода, парно, телефони. Повечето от сградите са разрушени.

Тази вечер в интервю за американската телевизия Ей Би Си, украинският президент Зеленски заяви, че Киев не е готов за ултиматуми и призова Кремъл към дипломация.

"Това, което трябва да се направи, е президентът Путин да започне да разговаря, да започне диалог вместо да живее в информационен балон без кислород. Не се знае доколко реалистична е информацията , която получава", заяви Зеленски.

Най-старият манастир в Одеса стана убежище за най-уязвимите.

Над 1 милион и 700 000 са вече бежанците от Украйна, според данни на ООН. Премиерите на Великобритания, Нидерландия и Канада призоваха Русия да спре огъня с хуманитарна цел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков пред "Ройтерс": България подкрепя санкциите, но вероятно ще търси изключение за вноса на руски газ
Кирил Петков пред "Ройтерс": България подкрепя санкциите, но вероятно ще търси изключение за вноса на руски газ
Осем филма с награди на "Банско филм фест"
Осем филма с награди на "Банско филм фест"