НОВИНИ

Музиканти от България, Израел и Германия излизат на една сцена за годишнината от спасяването на българските евреи

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
21:02, 02.09.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

80-годишнината от спасяването на българските евреи ще бъде отбелязана утре вечер със специален концерт на Софийската филхармония. В него ще участват три хора - от България, от Израел и от Германия.

Събирането на една сцена на музикантите от тези държави е символичен акт на помирение между народите на три от държавите, играли ключова роля в събитията, предопределили съдбата на евреите по време на Втората световна война. Концертът е част от отбелязването на значимата историческа годишнина и е под патронажа на президента Румен Радев.

Концерт на благодарност, надживяла времето на направеното добро, концерт на помирение, концерт на паметта за смисъла да сме хора. И музика като лекарство за най-дълбоките рани, врязани в сърцата на три народа - еврейския, българския и германския. Затова център на програмата е едно специално произведение - ораторията "Предстоят последни дни". На диригентския пулт застава не друг, а самият композитор - Ицхак Тавиор.

"Знаете ли, няма много оратории, написани по текстове от последните пророчества. Аз съм взел най-добрите от тях, за да покажа какво би могло да бъде, какво би могло едно човешко същество да направи - има текст, в който се казва, че ще изоставим корабите и оръжията заедно, няма да има повече спорове и битки между човеците. Не е някаква привилегия да си евреин, да си евреин е задължение, защото ние сме тези, които носят на света десетте Божи заповеди, които са ни дадени от Бог, и в които и християните вярват. Затова ние винаги се опитваме да търсим общите идеи, а не да се вторачваме в еврейската история. Вместо това ние се обръщаме към ценностите".

Ицхак Тавиор ни разказва, че той и неговите хористи са били много развълнувани да научат повече детайли за спасяването на българските евреи. Не може да скрие емоциите си от историческите факти и реакцията, която те са пробудили във всеки един от участниците в концерта.

"Ние искаме да изразим благодарност към българските хора. Защото ако не кажеш благодаря, и ако не оцениш и просто пренебрегнеш подобно нещо, ти не правиш нищо. И моите очаквания са всички те да разберат, че ние никога няма да забравим".

Музикантите се надяват повече хора да споделят с тях вълнението от единението на историята с музиката. Затова са избрали концертът да е с вход свободен, за да достигне надеждата им за повече хуманност до всеки, който пожелае да чуе изпълнението им.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Премиерът да се еманципира от своите ментори от записа
Радев: Премиерът да се еманципира от своите ментори от записа
Етър надигра Локомотив София след обрат за първата си победа през сезона
Етър надигра Локомотив София след обрат за първата си победа през сезона