НОВИНИ

България засилва наблюдението на източната граница, организираните от Русия референдуми няма да бъдат признати

Александър Марков
от Александър Марков
10:32, 23.09.2022 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Българската армия е в постоянна бойна готовност, а наблюдението и разузнаването по източната граница е засилено, коментира министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Обявената частична мобилизация и така наречените референдуми в Донецка, Луганска, Херсонска и област Запорожие са пореден опит да бъде легитимирана инвазията на Русия в Украйна, коментира заместник-министърът на външните работи и бивш посланик на България в Украйна Костадин Коджабашев на редовния брифинг на МВнР.

По думите му партньорите от ЕС и НАТО трябва да засилят подкрепата за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, а т.нар. референдуми и резултатите от тях няма да бъдат международно признати.

Подробности вижте в прякото включване на Александър Марков.

"Последните новини от Москва, разбира се, не са особено приятни. Те говорят за ескалация на всички наши досегашни опасения и в съчетание с ядрената реторика, която вече се изговаря, и т.нар. "референдуми", тези доста тревожни събития засилват необходимостта от категорична и последователна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна. Министър Димитър Стоянов вече заяви, че няма конкретна военна заплаха за страната ни, което действително е така. Вчера разговарях с нашия посланик в Москва г-н Кръстин. Нямаме, на тоя етап, информация дали български граждани, пребиваващи в Русия, биха желали да се върнат. Когато става дума за български граждани, независимо дали пребивават на територията на Украйна, или на Русия - разбира се, че ще ги приемем обратно в страната.", увери зам.-министър Коджабашев.

Заместник-министърът не отговори какво се обсъжда в Седмия пакет санкции на ЕС към Русия. Правителството предстои да изготви механизъм за прием на руски граждани, които биха потърсили статут у нас, обясни още той.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви, че е подсилена е охраната на границата ни по източната ѝ част. Според него няма как да се свика КСНС към президента по темата за Русия, тъй като няма работещ парламент.

"Българската армия е в постоянна бойна готовност. Тоест няма нищо чрезвичайно в армията. Това което сме направили - засилили сме наблюдението в източната част на страната. КСНС може да бъде свикан при работещ парламент в страната, сега може да бъде свикан Съвет по национална сигурност към Министерския съвет. Засега няма такива индикации, още повече че мобилизацията е дълъг и продължителен процес", заяви Димитър Стоянов.

Външните министри на Европейския съюз вече приеха декларация, в която остро осъдиха ескалацията на конфликта от страна на Русия и повториха, че са готови да подкрепят Украйна докато това е необходимо. В момента ЕС подготвя Седми пакет санкции към Руската федерация.

По темата работиха: Александър Марков, Айше Сали

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският национал Йоан Стоянов бе пратен под наем в израелския Секция Нес Циона
Българският национал Йоан Стоянов бе пратен под наем в израелския Секция Нес Циона
Гаел Монфис пропуска Sofia Open 2022
Гаел Монфис пропуска Sofia Open 2022