МВнР покани международни наблюдатели за изборите на 4 април

от БНТ
11:04, 31.01.2021
Чете се за: 01:30 мин.
Политика
австрия даде съгласие провеждане избори април българите
Слушай новината

В изпълнение на ангажиментите си съгласно Изборния кодекс Министерството на външните работи от името на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева отправи покани за международно наблюдение на насрочените за 4 април 2021 г. избори за народни представители в Република България. Това съобщиха от МВнР.

Постоянното ни представителство във Виена изпрати вербални ноти с покани до държавите участнички в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Бюрото за демократични институции и права на човека и Парламентарната асамблея на ОССЕ. Съгласно съществуващата практика, поканата беше оповестена и на заседание на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена.

Покани бяха отправени също до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) чрез Постоянното ни представителство в Страсбург и до Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) чрез Генералното ни консулство в Истанбул. При проявено желание от тези организации МВнР ще предложи на ЦИК регистрирането на техни представители като международни наблюдатели на предстоящите избори.

Гарантирането на честни, свободни и демократични избори, съгласно най-високите международни стандарти, е приоритет за Република България в условията на извънредната кризисна ситуация породена от COVID-19.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Истории за зверове и хора от сърцето на Родопите
Истории за зверове и хора от сърцето на Родопите
Соломон Паси: Истински стреснат съм, че руското посолство може да се загрижи за правовия ред в България
Соломон Паси: Истински стреснат съм, че руското посолство може да се загрижи за правовия ред в България