НОВИНИ

МВР разследва "Булгаргаз", очакват се реални обвинения (Обзор)

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:30, 02.02.2022 (обновена)
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Разследват се множество сигнали за злоупотреби в енергетиката и съвсем скоро може да има реални обвинения. Това съобщи след днешното заседание на Министерския съвет вътрешният министър Бойко Рашков и поясни, че разследването е срещу членове на бившото ръководство на "Булгаргаз" и на Комисията за енергийно и водно регулиране. А премиерът Кирил Петков съобщи, че правителството иска да помогне на общините заради високите цени на тока и газа, но едновременно с това и ще проверява как се разходват обществени средства.

Остри критики по отношение на бившото ръководство на "Булгаргаз" отправи днес премиерът Кирил Петков, като така отговори на изреченото вчера от държавния глава Румен Радев, че трябва да се внимава със смяната на бордовете на дружествата.

Ние сме абсолютно сигурни, че смяната на борда беше наложителна и заставаме зад тезата, че ако те си бяха свършили работата както трябва, повишението на газа от 1 януари нямаше да е плюс 30%, каза Кирил Петков , министър председател.

Председателят на КЕВР Иван Иванов във Фейсбук страницата си опроверга твърдението на премиера Кирил Петков от вчера, че новият борд на "Булгаргаз", първото нещо, което е направил е да намали цената с 18% като предложение към КЕВР.

Също в социалната мрежа главният секретар на кабинета на президента Димитър Стоянов обвини премиера, че не казва истината за това кое ръководство на "Булгаргаз" е предложило по-ниски цени на синьото гориво.

И на двамата Кирил Петков отговори така:

Всякакви критики предполагам, че ще идват отвсякъде. Аз вярвам, че това което правим, го правим с единствения интерес да имаме най-евтини енергийни възможности за потребителите в България и другото е всеки, който взима грешни решения ,които струват на българските потребители, трябва да си понесе отговорност, каза Кирил Петков, министър председател.

МС сформира работни групи заради скъпия ток, МВР провежда разследване за "Булгаргаз"

Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че заради злонамерени действия на хора и кръгове се е стигнало до високите цени на природния газ през последните месеци.

"Булгаргаз" е държавна фирма, която е допринесла за настоящото положение на цените на газа, които се отразяват както на бизнеса, така и на обикновения потребител. Ние активно започнахме да изясняваме дали тези факти са причинени от международна конюнктура или са резултат от действия вътре в страната на определени заинтересовани лица, гледащи собствените си интереси. Мога да ви кажа с голяма степен на увереност, че има едно лице, спрямо което ще се повдигне обвинение надявам се в най-скоро време, но това ще реши и разследващият екип. - А кое е лицето Николай Павлов ли е? - Доближавате се до истината, каза Бойко Рашков, министър на вътрешните работи.

Бойко Рашков заяви още, че не е случайно и поведението на КЕВР. В момента се извършват процесуално-следствени действия по отношение на експерти от тази комисия и се придобиват документи, които да се включат в образуваното досъдебно производство.

Днес стана ясно, че правителството иска да помогне на общините, които имат проблеми с високите цени на тока и газа, но тази подкрепа няма да е безусловна, а ще се извършват и проверки.

Точно тези общини, които имат тези проблеми имат и най-прозрачния начин за харчене на техните бюджети, защото виждаме, че от една страна се казва, че нямат средства за важни и критични неща като училища, осветление, детски градини - от друга страна виждаме, че има непрозрачни харчене на пари по другите пера. Както видяхме и в Столична община беше добър пример за това, каза Кирил Петков, министър-председател.

Затова по думите на премиера във всяка община, която има проблеми с високите цени на тока, ще бъде направена проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сербезова създаде работна група за проверка на стандартите в "Спешна помощ"
Сербезова създаде работна група за проверка на стандартите в "Спешна помощ"
Какви са политическите реакции след смъртта на жената в Спешното отделение във Враца
Какви са политическите реакции след смъртта на жената в Спешното отделение във Враца