НОВИНИ

МЗ започна снабдяването на личните лекари и аптеките с противогрипни ваксини

общопрактикуващите лекари настояват бъдат подновени доставките ротарикс ваксини
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:16, 07.10.2022
Чете се за: 02:35 мин.
Още
Слушай новината

В момента се извършва паралелно снабдяване с противогрипни ваксини на общопрактикуващите лекари в страната, съобщават от здравното министерство.

До петък, 14 октомври, всички лични лекари, подали заявките си за противогрипни ваксини, ще бъдат снабдени със съответните количества. Ваксините са осигурени по линия на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. Тази година, в рамките на програмата са осигурени 190 хил. ваксини, като ваксина срещу сезонния грип може да си постави всеки български гражданин на и над 65 години.

Щамовете, срещу които са насочени противогрипните ваксините, през настоящия сезон са:

  • A/Victoria/2570/2019 (h1n1);

  • A/Darwin/9/2021 (h3n2);

  • B/Australia/1359417/2021 ( b/ Victoria lineage);

  • B/Phuket/3073/2013 ( b/Yamagata lineage).

От началото на 2019 г. Министерството на здравеопазването, съвместно с Националната здравноосигурителна каса и общопрактикуващите лекари, изпълнява Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. Целта на програмата е намаляване на заболеваемостта и смъртността от сезонен грип и от усложненията, свързани с него, чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастните лица на и над 65 години.

Целева група на Националната програма са най-уязвимите – а именно лицата в напреднала възраст, при които тежкото протичане и усложнения намаляват до 60%, а смъртните случаи – до 80%.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че ваксинацията срещу коронавируса няма общо с тази срещу грипа. Става дума за различни ваксини срещу различни вируси. Ваксините срещу грип и срещу COVID-19 могат да бъдат приложени едновременно, като единственото условие е да не се поставят на една и съща ръка.

Противогрипни ваксини се предлагат и в аптечната мрежа, като тази година за аптеките са предвидени близо 110 хиляди ваксини, уточняват още от министерството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Илиев и Милена Тодорова отличиха младите шампиони в биатлона
Владимир Илиев и Милена Тодорова отличиха младите шампиони в биатлона
Топалова и Глушкова се класираха за полуфиналите на турнира от ITF за жени в Санта Марина
Топалова и Глушкова се класираха за полуфиналите на турнира от ITF за жени в Санта Марина