НОВИНИ

На 13 декември от 13 ч. НС ще гласува новото правителство

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:30, 12.12.2021
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Утре - 13 декември, Народното събрание ще гласува предложения от Кирил Петков Министерски съвет. За да бъде приета структурата и състава са необходими 121 гласа от народните представители. Четирите формации коалиционни партньори - "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ", разполагат със 134 гласа. ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и ДПС имат 106.

България не е бедна, а крадена държава - тези думи на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев преповтори номинираният за служебен транспортен министър от Николай Събев в навечерието на вота за кабинета.

Ние искаме да променим нещата в посока - всичко, което правим, да е във фокус на потребителя. Ние трябва да работим с всички колеги министри в екип. Ефективността на държавната администрация е изключително важна.

Номинираният за транспортен министър Николай Събев: Мога да изкарам БДЖ на печалба

Заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин от БСП изрази надежда, че правителството ще заработи добре. Надява се кабинетът да прави отчети за свършеното.

Феодализация не е възможна. Тъй като намерихме баланса между това да има екипен подход в политическите ръководства на министертсвата, но в същото време да има и взаимен контрол.

Вигенин: БСП има солидно участие в новия кабинет и няма да е фактор на нестабилност

Тази коалиция не е лесна, но е възможна в името на това да се възстанови парламентаризма, посочи Атанас Славов от "Демократична България" в предаването "Неделя 150" по БНР.

Парламентът трябва да е в много силната си роля и парламентарните комисии да осъществяват в достатъчна степен контрол.

Втората по големина група в парламента - ГЕРБ-СДС, ще гласуват против кабинета Петков, препотвърди в ефира на БНР Деница Сачева.

Правителство с участието на Бойко Рашков няма как да подкрепим. През цялото време на своя мандат господин Рашков се занимаваше с провокации, с набеждаване. И очевидно в момента той ще продължи своята милиционерщина и в следващите месеци.

Според Бойко Рашков това е лесно разгадаем политически ход и ГЕРБ си имат повод да не подкрепят кабинета.

Ще се опитат да оправдаят с една личност, каквато съм аз. Подобни разкрития, каквито направи МВР в последните 7 месеца досега не са правени и, за голямо съжаление, ще го кажа - тези разкрития касаят дейността точно на тази партия.

Кои са министрите в проектокабинета? (Биографии + СНИМКИ)

И от "Възраждане" ще гласуват против, след като са прегледали коалиционното споразумение.

Не видяхме нищо за борбата с демографската катастрофа, не видяхме нищо за преодоляване на тези ограничения и мерки, които са налагани от служебното правителство и които явно за съжаление ще продължават да бъдат налагани и от редовния кабинет, каза Петър Петров - заместник-председател на ПГ на "Възраждане".

От "Има такъв народ" заявиха, че нямат промяна в позицията си и се въздържат от коментар докато не мине гласуването в парламента. От ДПС също запазиха мълчание. А дали биха подкрепили кабинета в зала Мустафа Карадайъ каза в началото на седмицата, че това не противоречи на законите на физиката.

Извънредното заседание на парламента започва в 13.00 ч. Очаква се още утре и служебният кабинет тържествено да предаде властта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слаб интерес към противогрипните ваксини у нас
Слаб интерес към противогрипните ваксини у нас
Бедствено положение в три общини в Пиринско
Бедствено положение в три общини в Пиринско