НОВИНИ

На Антарктида откриха останки от самолетна катастрофа от преди 48 години

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:48, 05.02.2024
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

Изследователи от антарктическата ни експедиция откриха останки от самолет, които се оказаха свързани с един от най-трагичните за Аржентина инциденти на територията на Антарктида. Нашите антарктици почетоха паметта на загиналите учени и спасители от злополучния полет. За възпоменателната церемония на нашия кораб, който е край берговете Антарктида, се качиха представители на Аржентина, Испания и България. Репортаж на специалния ни пратеник Мария Чернева.

48 години от тогава. В началото на летния сезон за Антарктика аржентинският "Локхит" тръгва на изследователска мисия. На борда му са 11 души екипаж и учени глациолози, те ще проучват доколко студът е сковал моретата и ще начертаят най-безопасния маршрут за ледоразбивача "Генерал Сан Мартин".

Времето в Рио Гранде е слънчево, но когато прелитат над Ливингстън, той е обвит от мъгла, което предрешава края - самолетът се блъска в подножието на Бърнанд поинт, част от Фризленд – една от най-високите планински вериги на архипелага. Фризленд става лобното място и за спасителния екип от трима, които тръгват с хеликоптер да търсят оцелели.

"За отдаване на почит на аржентинските герои отдали своя живот в името на науката. Мирно", каза Николай Данаилов – капитан ранг на НИК „Св. Св. Кирил и Методий“.

"Чувствам се в едно особено осъстояние в тази особена красота на Антарктида, където за съжаление величавата природа отне живота на 14 изследователи на Антарктика. Те летяха на този самолет "Локхийт Непрут" за науката, за мира и за бъдещето на човечеството. Вечна слава на тези герои", каза проф. Христо Пимпирев – ръководител на 32-рата антарктическа експедиция.

Снимки: БТА

Останки от катастрофата така и не са открити. До момента, в който български учени тръгват на експедиция към Бърнанд поинт да изследват непроучени скални разкрития. Геолозите Кирил Досков и Калин Найденов, алпинистите Дойчин Бянов и Марчо Паунов попадат на отломки от самолет. При повторния им обход намират част от опашката с аржентинското слънце. Това без съмнение идентифицира самолета от трагичния полет.

"Днес в този строй, ние сме заедно военнослужещи и полярни изследователи от България, Аржентина и Испания. Ние заедно искаме да отдадем нашата почит към нашите аржентински колеги, които отдадоха своя живот в името на науката", каза адмирал Боян Медникаров – началник на ВВУ „Никола Йонков Вапцаров“.

"Тази неравна битка с природните стихии предопределя най-важната характеристика на голямото международно Антарктическо семейство. Солидарност. И това е солидарност свъв всичките й аспекти, солидарност в правенето на. проекти солидарност в логистика, солидарност при оказване на помощ при бедствия. Но и солидарност в болката. И днес ние българите скърбилм за загубата на аржентинския народ", заяви Стоян Михайлов – Посланик на България в Аржентина.

"Откритието на тези останки е голяма изненада за нас, след всичките тези години и за аржентинците е голяма чест, че имаме възможност да направим подобна церемония", коментира Лукас Акоста - капитан трети ранг.

Близките на починалите в катастрофата вече знаят за намерените останки. И са благодарни за това, че сега имат възможност да върнат паметта за загиналите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежко е състоянието на жената, блъсната от пиян и дрогиран шофьор в Бургас
Тежко е състоянието на жената, блъсната от пиян и дрогиран шофьор в Бургас
Мария Габриел се срещна с външния министър на Румъния
Мария Габриел се срещна с външния министър на Румъния