НОВИНИ

На аудиенция във Ватикана: Папа Франциск пожела на българския народ здраве, мир и благоденствие

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:45, 23.05.2024
Чете се за: 05:05 мин.
По света
Слушай новината

Да се спрат кръвопролитията в Украйна и Ивицата Газа - това са най-големите предизвикателства пред човечеството в момента, които са обсъдили папа Франциск и президентът Румен Радев. Българският държавен глава и водената от него делегация бяха приети тази сутрин от Негово светейшество папа Франциск. Президентите на България и Северна Македония бяха един след друг на аудиенция при папата, но не успяха да се срещнат, заради натоварените им програми. Президентът Радев каза, че очаква час по-скоро промяна в реториката на Северна Македония и прекратяване на езика на омразата и покани Гордана Силяновска-Давкова да посети България.

По традиция главата на Римокатолическата църва папа Франциск прие българска делегация по случай празника на светите братя Кирил и Методий. Пред президента Румен Радев Негово светейшество пожела на българския народ здраве, мир, благоденствие и повече деца.

В разговор на четири очи, папа Франциск и президентът Радев обсъдиха най-голямото предизвикателство пред човечеството в момента.

Румен Радев, президент на Република България: "Да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и в Ивицата Газа и избиването на хиляди невинни хора. Това изисква осъзнаване, изисква много разум, изисква усилията на цялата международна общност да се търсят пътища за мир, основани на международното право."

Държавният глава подчерта, че двамата имат сходни позиции:

"...че е време за разум, защото видяхме, че само с икономически и военни средства не може да бъде постигнат мир. Време е най-сетне за дипломацията."

Папа Франциск е отправил и специално послание към българския народ.

Румен Радев, президент на Република България: "Днес той ни пожела много здраве, мир и благоденствие, пожела ни още интересни неща. Папата е запознат с нашите проблеми и буквално казвам, пожела повече деца. Той каза: нека вашите млади хора да бъдат по-силно вкоренени в България и нека знанията, които получават, да бъдат насочени съм бъдещето, така че народът да успява. Изрази пожелание да се грижим и за възрастните хора, защото те заслужават нашето уважение."

Това е и посланието на един от подаръците, които президентът Радев е получил от папата Франциск.

Румен Радев, президент на Република България: "Като дар от него получих една невероятна литография, която показва точно връзката между поколенията - един паднал човек - възрастен, и един млад, който му подава ръка."

А подаръкът за папата е оригинална икона на светите братя Кирил и Методий от 19 век.

След българската делегация, папа Франциск се е срещнал и с делегацията на РСМ. Макар, че президентите на двете държави не успяха да се видят, Румен Радев определи като положителен знак, че Гордана Силяновска-Давкова е проявила стремеж за такава среща:

"Моето послание към президента на РСМ е, че България очаква час по-скоро промяна в реториката, както и прекратяване на езика на омразата. РСМ трябва да покаже, че наистина желае да бъди част от обединена Европа, като изпълни всички изисквания към нея от ЕС. Само с диалог ще укрепим доверието помежду си и ще решим всички спорни въпроси и ще отворим вратата на РСМ към ЕС, надявам се тази среща да се случи скоро."

В базиликата "Сан Клементе", където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, българската делегация присъства на Божествена света литургия. А по-късно президентът посети базиликата "Санта Мария Маджоре", където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука, българските книги и делото на светите братя Кирил и Методий.

снимки: БТА, Президентство

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежък жребий за боксьорите ни на олимпийската квалификация в Банкок
Тежък жребий за боксьорите ни на олимпийската квалификация в Банкок
Политически причини стоят зад покушението над словашкия премиер Фицо
Политически причини стоят зад покушението над словашкия премиер Фицо