НОВИНИ

На извънредно заседание парламентът ще гласува споразумението между кабинет и протестиращи

bnt avatar logo
от БНТ
06:12, 04.10.2023
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

На извънредно заседание парламентът ще гласува споразумението, което беше подписано между правителството и протестиращите миньори и енергетици. До него се стигна след 7-часови преговори.

Споразумение на фона на блокади

Гласуването на точките в пленарна зала е, за да е гарантирано, че по споразумението ангажимент поема не само правителството, но и партиите, които го подкрепят.

Споразумението е от 7 точки като най-важното, за което се споразумяха правителството и протестиращите е, че държавата няма да затваря административно въглищни централи. Браншовите организации на КНСБ и "Подкрепа" вчера не подкрепиха споразумението. То не е подписано от миньорите от Мини Марица изток.

Алтернатива за енергетиците: В кои сектори могат да се преориентират

Към момента протестите продължават. Миньорите и енергетици от Мини Марица Изток, които блокираха магистрала Тракия, се очаква днес да кажат дали ще подкрепят подписаното споразумение. Протестиращите енергетици от ТЕЦ и мини Бобов дол заявиха, че няма да вдигнат блокадите на магистрала Струма докато споразумението не бъде гласувано в парламента точка по точка.

Остава и блокадата на Прохода на републиката като протестиращите заявиха, че не са доволни от постигнатото и искат повече конкретика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Николай Денков ще се срещне с работодателските организации
Премиерът Николай Денков ще се срещне с работодателските организации
Слънчево време ни очаква днес
Слънчево време ни очаква днес