НОВИНИ

Споразумение на фона на блокади

Договорка е постигната, но не с всички

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:01, 03.10.2023
Чете се за: 07:15 мин.
У нас
Слушай новината

Инфарктни преговори от сутринта между премиера, министри, депутати и синдикални организации на енергетиците, които блокират пети ден ключови магистрали. В крайна сметка те се разбраха по седем точки, като шест от тях са поставените вчера от протестиращите условия.

Има споразумение между протестиращите енергетици и властта

Най-важното, за което се споразумяха - държавата няма да затваря административно въглищни централи. Утре парламентът трябва да гласува това споразумение, за да е гарантирано, че към него има ангажимент не само правителството, но и парламентарните партии.

Браншовите организации на КНСБ и "Подкрепа" засега не подкрепят споразумението, съобщи за БНТ Димитър Манолов. Дали блокадите ще останат тепърва ще решат протестиращите.

Как партийните лидери разчетоха знаците в днешните преговори и какви са нагласите в парламента, където утре трябва да отиде текста на споразумението?

Повече от седем часа продължиха преговорите между протестиращите, представители на правителството и депутати. Беше постигнато споразумение със седем точки. Като в него са заложени условия, които да променят териториалните планове на Стара Загора, Кюстендил и Перник. Заложено е например да бъде изработена спешно енергийна стратегия, да не бъдат затваряни въглищните централи, а те да отпаднат по икономически път, както и да не бъде създавано ново държавно предприятие, което да се занимава с рекултивация на терените. Не е ясно дали постигнатото споразумение ще спре блокадите.

На извънредно заседание на парламента ще бъде гласувано новото споразумение под формата на декларация. Премиерът Денков беше категоричен, че са направени много отстъпки, но и че протестиращите не са били единни. Една от големите поправки в плана ще бъде да не се затварят тецовете, докато страната има нужда от тях.

"Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември, когато бяхме готови да обсъждаме споразумение, но това не стана. Започнаха протестите, бяха формулирани 6 точки от протестиращите, днес стартирахме от тези шест точки и имаме крайно споразумение, което бе подписано от основните участници в тази дискусията. Това е началото на доста по-подробно обсъждане, през цялото време казваме, че трябва да се случи. Това, което е важно да се разбере, че подписите стоят под 7 точки. Първите две са написани по-експертно, защото утре тези 7 точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат гласувани като решение на НС, за да е ясно, че ангажиментът не е само на правителството, но и на партиите, които подкрепят това правителство", каза Николай Денков.

Алтернатива за енергетиците: В кои сектори могат да се преориентират

Премиерът подчерта, че държавата няма да затваря административно никакви централи, които са на въглища.

"Независимо дали са частни или държавни имат свободата да работят и пазарът ще реши кои ще останат, но наред с това ние имаме нужда от базови мощности. Те трябва да са достатъчни, за да е стабилна енергийната система. Никой, нито правителството, нито партия може да рискува такова нещо. Системата ще работи стабилно, ще имаме базови мощности колкото е необходимо, за да работи енергийната система", каза акад. Денков.

"От една страна, хората да разберат, че грижата я има, но трябва да съответства на изискванията на Европейската комисия и от там са дългите дискусии. Това, което искат, няма как да стане точно по техния начин, но може да стане по различен начин. Това е, което през цялото време трябва да обясняваме, но целта е същата - топлоелектроцентралите да работят, колкото пазарът им позволява. В същото време да имаме достатъчно, за да не се нарушава снабдяването", допълни министър-председателят.

По време на разговорите в запис, разпространен от депутати, стана ясно, че премиерът Николай Денков е готов да си подаде оставката, ако споразумението не бъде изпълнено.

- БНТ: Чу се, че сте готов да си подадете оставката, при какви условия?

- Аз поемам ангажимента, че тези точки ще бъдат изпълнени с една уговорка и тя е , че не противоречат на европейските регламенти", каза премиерът.

Засега подкрепа към териториалните планове дават от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

"Тази работа е като гребането в една лодка, който не гребе клати лодката", коментира премиерът Денков.

- БНТ: Какъв сигнал ще дадем на Брюксел - даваме едни териториални планове, а Народното събрание ги променя?

"Тепърва започва работата и преговорите с Европейската комисия. Има периоди, в които могат да се договарят тези теми, които пряко касаят българската енергетика", заяви Десислава Атанасова, ГЕРБ СДС.

Според лидерът на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков няма да се стигне до изтегляне на плановете.

"Няма да изтеглим плана", заяви Петков.

Днес на записите на депутати от преговорите попречи народният представител от ДПС Делян Пеевски. Той обясни пред медиите, че не е искал да се политизират преговорите преди избори.

"Доволен съм, свършихме работа за хората, това е най-важно за мен. Постигна се съгласие", коментира депутатът от ДПС Делян Пеевски.

"БСП за България" не присъстваха на срещите с протестиращите. Срещу постигнато споразумение се обявиха от ИТН и "Възраждане".

"Хората, които бяха представители на протестиращите от магистралите, а не синдикалните лидери, възмутени, напуснаха преговорите и аз ще наблюдавам с интерес диалога между лидерите на КНСБ и собствените им членове", каза Тошко Йорданов, ИТН.

Под споразумението не са се подписали част от протестиращите от държавния ТЕЦ и мини.

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биатлонистът Бенедикт Дол намекна, че предстоящият сезон може да му бъде последен
Биатлонистът Бенедикт Дол намекна, че предстоящият сезон може да му бъде последен
Първите пет поставени се класираха за осминафиналите в Пекин
Първите пет поставени се класираха за осминафиналите в Пекин