НОВИНИ

Има споразумение между протестиращите енергетици и властта

Денков: Държавата няма да затваря централи, пазарът ще реши кои да останат

живо споразумение протестиращите енергетици властта
bnt avatar logo
от БНТ
18:04, 03.10.2023
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Имаме крайно споразумение между протестиращите енергетици и миньори и правителството. Това съобщи премиерът акад. Николай Денков. Утре споразумението влиза за одобрение в парламента.

"Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември, когато бяхме готови да обсъждаме споразумение, но тогава това не се случи. Започнаха протестите, бяха формулирани вчера 6 точки от протестиращите и днес започнахме с тях. Имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в тази дискусия , преговори, както искате го наричайте. Важното е, че това е началото на доста по-подробно обсъждане. Подписите стоят под седем точки. Първите две са написани по-експертно, защото утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат гласувани като решение на парламента. За да е ясно, че ангажиментът не е само на правителството, но също така и на партиите, които подкрепят това правителство", каза премиерът.

Министър-председателят подчерта, че държавата няма да затваря централи.

"Първите две точки означават, че държавата няма да затваря административно никакви централи, които са на въглища, като електрически централи. Тези централи независимо дали са държавни или частни имат свободата да работят свободно и пазарът ще реши дали ще останат."

Академик Денков съобщи, че една от организациите в момента не е готова да подпише без да уточни за коя става въпрос. Тя обаче ще прочете подробно споразумението, ще го обсъди с протестиращите и тогава ще даде отговор.

"Има разнобой между различните участници, които протестират. Трудно е да се постигне съгласие и между различните участници от протестиращите", каза още Денков

В парламента се проведе седемчасова среща на премиера Николай Денков с представители на протестиращите енергетици и миньори. Протестите продължават вече пети ден заради несъгласие с териториалните планове за справедлив преход относно въглищните райони Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Изявления след срещата гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Политиците и протестите: Как реагират партиите на блокадите на енергетиците

Шест са исканията на протестиращите миньори и енергетици, които представиха вчера от КТ "Подкрепа". Първото от тях е за осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи, като критична инфраструктура на енергийната система за страната. Настояха и за незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 и 12 януари 2023 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Лам: Убеден съм, че с новия треньор можем да стигнем до финал на Евро 2024
Филип Лам: Убеден съм, че с новия треньор можем да стигнем до финал на Евро 2024
Седемчасовите преговори с енергетиците за сега не дават резултат
Седемчасовите преговори с енергетиците за сега не дават резултат