НОВИНИ

На втория ден от Великден: Литийното шествие с чудотворната икона от Бачковския манастир

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 17.04.2023
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

И днес Бачковският манастир се изпълни с много хора по стара традиция на втория ден от Великден, където се изпълнява един специален ритуал - литийно шествие с чудотворната икона на Божията майка. Вярващите изминават със светинята близо 5 километра в планинската местност с надежда и вяра.

Един от отличителните за местния духовен живот ритуали е пренасянето на чудотворната икона на Света Богородица умиление, която се съхранява в Бачковския манастир. Вероятният период на сътворяването ѝ е 11-и век. Няколко пъти е била загубвана и намирана, като днешното литийно шествие е в почит на едно такова събитие.

В ранните години на османското владичество иконата била скрита в близката местност Клувията - заветната точка на днешния поклоннически поход. През 17-и век е намерена именно на втория ден от Великден и върната в манастира. Разказва се, че после пак изчезвала и се връщала, докато веднъж монах получил в съня си завет от самата Богородица да постави светото ѝ изображение в сборния храм вдясно от централната врата, в отделен иконостас.

На посоченото място светинята е и днес. В процесията до местността Клувията се пренася копие на чудотворната икона, като по 5-километровия стръмен път се редуват нейните носачи. Обикновено това са хора, които искат да благодарят на Божията майка за помощта ѝ и разказват много истории за лечебната и чудодейната ѝ сила.

Хиляди се включиха в литийното шествие с иконата на Богородица от Бачковския манастир

И тази година хиляди вярващи се включиха в шествието с чудотворната икона на Божията майка в Бачковския манастир. Част от тях пристигат няколко дни по-рано, за да се включат в подготовката за празника. Сред тях е и 88-годишната Люба Попова, която всяка година плете венеца за литията:

"Явила ми се Света Богородица и казала: искам да ми служиш и аз питам - как и тя с висок тон ми отговори - как ли, казваш ще идеш в манастира и ще кажеш, че аз съм те изпратила, ще чистите Клувията - аязмото, ще подреждате и ще плетеш венеца".

Василен Вълев: "От София съм, идвам тук всяка година за четири дена, приспивам в манастира, ходя горе, където се носи иконата в местността Клувията".

Многобройни са свидетелствата за чудесата на иконата. Вярва се, че точно днес силата ѝ е най-голяма, а Божията майка чува молбата на всеки, дошъл в Светата обител.

Христина: "Отвсякъде хора идват, молят се за здраве, благословия, за мир".

Любомир: "Баба ми тука ме водеше като малък, като бях още някъде на 5-годишна възраст в манастира и спяхме. Баба ми ми казваше, че нощно време Света Богородица обикаляла тука в самия манастир и така мене ме беше много страх като малък да излизам извън стаята".

Снимки: БГНЕС

"Света Богородица никого не е върнала без благословение. Чистата Божия майка знае нашите мисли, тя е определена от Христос за наша покровителка, за наш небесен застъпник, така че уповавайте се на Света Богородица", каза Величкият епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир.

От няколко години насам вярващите пренасят копие на чудотворната икона, а оригиналът се пази в църквата за да не се повреди.

Репортер: Владислав Севов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микяй Наим и Рамазан Рамазанов ще спорят за титлите на Европейското по борба в Загреб
Микяй Наим и Рамазан Рамазанов ще спорят за титлите на Европейското по борба в Загреб
Кризата с украинското зърно: ЕК подготвя втори пакет помощ за земеделците в ЕС
Кризата с украинското зърно: ЕК подготвя втори пакет помощ за земеделците в ЕС