НОВИНИ

Над 117 000 седмокласници и десетокласници ще се явят на национално външно оценяване

bnt avatar logo
от БНТ
12:34, 12.06.2023
Чете се за: 03:10 мин.
Още
Слушай новината

Над 117 000 седмокласници и десетокласници се очаква да се явят на националните външни оценявания по български език и по математика тази седмица.

Те полагат изпитите в училищата, в които учат, и се допускат до залите срещу документ за самоличност. Пишат с черен цвят на химикалката.

Готови ли са седмокласниците за предстоящото външно оценяване?

Утре от 9.00 часа е изпитът по български език и литература за 62 877 седмокласници. Те ще са разпределени в 1700 училища и 5 681 зали. Ангажирани са над 11 000 квестори.

Изпитът продължава 150 минути. Тестът се състои от 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени и включват избор от четири възможности за отговор. Има 6 задачи с кратък свободен отговор и една с разширен свободен отговор. Последната задача е преразказ на неизучаван художествен текст.

От 11.00 часа започва изпитът по български език и литература за над 54 500 десетокласници. Националното външно оценяване за тях ще се проведе в 1023 училища и 4592 зали. Ангажирани са над 9000 квестори. Изпитът по БЕЛ в края на първия гимназиален етап е тест с общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 – с кратък свободен отговор. Има една задача за редактиране и една с разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути.

На 16 юни е националното външно оценяване по математика за учениците от 7-и и 10-и клас. За 150 минути седмокласниците трябва да решат 23 задачи. 18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор, а три задачи изискват разширен свободен отговор. Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две – с разширен свободен отговор. Изпитът продължава 90 минути.

Резултатът от НВО в 7-и клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в 8-и клас. Според промените в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование от тази година учениците подреждат желанията си и в четвърти етап на класиране за прием след 7-и клас.

С резултата от НВО десетокласниците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап. Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, а резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зинедин Зидан: За мен беше чест да тренирам Карим Бензема
Зинедин Зидан: За мен беше чест да тренирам Карим Бензема
Международният наказателен съд разследва взрива на "Нова Каховка"
Международният наказателен съд разследва взрива на "Нова Каховка"