НОВИНИ

Най-много заразени с COVID-19 за денонощие от началото на епидемията

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:27, 13.06.2020 (обновена)
Чете се за: 02:11 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Три месеца от началото на епидемията с коронавирус у нас нов рекорд на заразени-105 души за последното денонощие по данните, обявени на единния информационен портал.

Заразените с коронавирус у нас от началото на епидемията са 3191-ин.

Увеличават се хората настанени в болница. Те вече са 215. Общо излекуваните са 1716 - с 28 повече за последното денонощие.

Още 4-ма души загубиха битката с коронавируса. Жертвите на инфекцията вече са 172.

През последните дни област Стара Загора държи рекорда по брой заразени с коронавирус. За 24 часа според единния информационен портал новините случаи са 22, съседната област - Сливен има 7 заразени. В столицата са регистрирани нови 17 случая.

Огнища на коронавирус и в Пазараджишка и Смолянска област - знаете, Доспат и Сърница. 12 нови случая на коронавирус и в Шуменско. Там село Изгрев остава единственото място в страната с контролнопропускателни пунктове.

Но да видим как се разпространи вирусът за тези 3 месеца - от 13 март до 13 юни. Официално здравните власти отчетоха пик на 24 април - точно след голямото пътуване по Цветница и Великден, последва ново покачване в броя на заразените на 6 май, за да достигнем тази седмица до нови върхове - най-високите от началото на епидемията с коронавирус.

Ако в понеделник имаше едва 16 заразени, днес - те са в пъти повече - 105. Това се случва само 13 дни след поредното отпускане на мерките от 1 юни. Експертите обаче обясняват: рязкото увеличаване на заразените се дължи на по-големият брой изследвани. А премиерът и днес увери, че няма да се върнат по-строгите ограничителни мерки.

Новият рекорд на заразени се дължи на новият рекорд на изследвани, смята премиерът Бойко Борисов.

Бойко Борисов - министър-председател: Ако изследваме 500 човека, ще имаме 20. Като сме изследвали 2 500, ще имаме 100.

Проф. Златко Кълвачев - вирусолог: Огромната част от заразените, те даже ако не ги тества човек, те няма и да разберат, че са заразени. Наличието на вирус, откриването на вирус, въобще не значи болен човек.

Борисов разкритикува и заразените, които се укриват.

Бойко Борисов - министър-председател: 4-5 дена болни, виждат, че берат душа и чак тогава отиват. Има симптоми, ясно са изразени от докторите, отиваш преглеждаш се, карантинираш се и животът върви напред.

Ще се затягат ли мерките?

Бойко Борисов - министър-председател: Няма да затваряме повече. Всички доктори казват, че вирусът сега е по-малко свиреп, подготвени сме, имаме облекла, имаме защитни средства. Докторите, сестрите, лаборантите се обучиха, имаме тестове, имаме всичко, което е необходимо.

Жестокостта на вируса се сломи, потвърждава и вирусологът професор Златко Кълвачев.

Проф. Златко Кълвачев - вирусолог: Това не е онова поголовно развитие в цялата страна. Сега модерната дума "клъстерно разпространение", тоест групово. Най-вероятно нещата ще затихнат след като се натрупа това прословуто имунно население или прослойка.

Прогнози за ваксини все още трудно се правят. В момента над 100 са в клинични изпитания.

Проф. Златко Кълвачев - вирусолог: Оня ден чух: "еди коя си ваксина много страхотни резултати на маймуни". Добре, чудесно, ама ние имаме след това да я тестваме на човек - как действа на здравия човек, ами как действа на хронично-болния човек.

Статистиката поне е на наша страна: в България има 24 -25 починали на 1 милион население.

Проф. Михаил Константинов - математик: По този показател България е два пъти по-добре от света, 10 пъти по-добре от Европа, 9 пъти по-добре от Швейцария, 20 пъти от Франция, Италия и Великобритания и има държави като Белгия, от които мисля, че сме 40 пъти по-добре.

Професор Константинов смята: втора вълна на COVID-19 ще има.

След заповедта на здравния министър от снощи стана ясно:задължително ще трябва да носим маска или друго предпазно средство не само в градския транспорт, но и в аптеките лечебните заведения. На всички други обществени места носенето на маска е само препоръчително. Но имайте предвид, че повечето магазини изискват предпазни средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ексклузивно пред БНТ: Българка, работила за НАСА и SpaceX
Ексклузивно пред БНТ: Българка, работила за НАСА и SpaceX
Европа отваря границите си - Гърция, Полша, в понеделник - Франция
Европа отваря границите си - Гърция, Полша, в понеделник - Франция