НОВИНИ

НАП компенсира част от оборотите на затворените от втория локдаун фирми

Николай Минков
от Николай Минков
20:34, 21.12.2020
Чете се за: 01:23 мин.
У нас
Слушай новината

От днес Националната агенция по приходите започва да приема заявленията за подкрепа на бизнеса, принуден да затвори през ноември и декември заради новите ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса. От приходната агенция ще компенсират част от оборотите им, реализирани през същия период на миналата година.

До 150 хил. лв. могат да получат затворените от втория локдаун фирми.

Всички затворени барове, ресторанти и фитнеси ще бъдат компенсирани с 20% от оборотите им. С 10% от оборотите им ще бъдат компенсирани всички затворени магазини в моловете.

Кандидатите трябва са юридически лица или еднолични търговци и да отговарят на критерии за обороти. Документите се подават чрез електронния портал на НАП.

"Попълват се данни за оборота за съответните периоди на миналата година, които са били засегнати, или ако става дума за януари 2021-ва, за същия период на 2020г. Посочват се обектите, посочва се юридическото лице, посочва се оборотът за целия този период от време както в брой, така и по банков път, и след това документите се изпращат в НАП", обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Таня Стоянова е управител на бирария в Пловдив. Смята, че мярката е добре замислена, но не покрива цял сектор от бранша.

"В случая не можем да се възползваме, тъй като ние сме фирма, създадена в началото на тази година и функционираме от май месец реално. Смятам, че в случая е пропуснат цял един сегмент от тези фирми, създадени от януари до средата на март, когато стана ясно,че ще има такава пандемия", коментира тя.

От НАП обясниха, че ако фирмата е регистрирана тази година, това трябва да е станало преди 1-ви октомври и се взема оборотът за същия месец.

Според асоциацията, обединяваща утвърдените световни марки магазини в моловете, мярката се нуждае от ремонт.

"Крайно недостатъчно е и поставя тези хора, които досега са били данъкоплатци, да не могат да продължат да внасят в хазната оттогава, когато времената се променят на по-добри. Една Гърция, разглеждахме мерките вчера за нея, поема 80% от наемите на търговците, с цел да гарантира оцеляването както на наемодателите, така и на самите търговци", коментира секретарят на Българската ритейл асоциация Рая Попова.

Министърът на икономиката увери, че ще се разшири обхватът на мярката.

"Ще имаме разширяване на мярката, за да достигнем до всички компании, които се нуждаят от тази мярка. Нека да кажем, че тя ще бъде отворена не само 2 седмици, а за четири", заяви той.

Министър Борисов посочи, че в момента се разглеждат над 3 хил. и 300 проекта по програмата за подпомагане на микропредприятията, а утре ще бъде обявена допълнителна подкрепа за средните фирми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледа онлайн - как се празнува с лаптоп, вместо на маса
Коледа онлайн - как се празнува с лаптоп, вместо на маса
Представители на блокирани бизнеси на протест за връщане в работен режим
Представители на блокирани бизнеси на протест за връщане в работен режим