НОВИНИ

Представители на блокирани бизнеси на протест за връщане в работен режим

bnt avatar logo
от БНТ
20:28, 21.12.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Слушай новината

Затварянето на търговските центрове, ресторантите и кафенетата изкара на протест представители на браншовете засегнати от мерките наложени заради COVID кризата.

В Пловдив и Бургас хора се събраха за да заявят, че се чувстват диксриминирани. Тези, които нямат право да работят в момента са притеснени и от загубите, които търпят заради локдауна. И настояват да получат разрешение да отворят обектите си за предстоящите празници.

Спонтанните протести на представителите на затворените бизнеси осветиха проблемите на наематели на магазини в търговските центрове, управители на ресторанти, кафенета, бармани и сервитьори.

Хората, които са без работа от 27 ноември смятат, че мерките ги превръщат в изкупителна жертва на ковид кризата и искат правилата да са еднакви за всички.

Очакват да им позволят да работят по празниците при спазване на правилата за дистанция, дезинфекция и дисциплина. Хората са категорични, че в ковид кризата е нарушено конституционното им право на работа. Само в един от търговските центрове на Пловдив при първото затваряне са фалирали около 30% от магазините, а сега се опасяват, че може да са повече.

Представители на блокираните бизнеси в Пловдив днес застанаха под прозорците на Общинската администрация. И заявиха, че имат нужда от подкрепа. Опитите за диалог с областния щаб за смекчаване на ограниченията ударили на камък.

Бармани и сервитьори също са в затруднение. Заведенията изпълняват само доставки до адрес.

Затварянето беше сложно и ще струва много и на бюджета според социалния министър Деница Сачева.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: Решението да затворим беше изключително трудно, защото то ще ни струва около 250 милиона лева допълнително.

До края на годината продължава да действа мярката "Запази ме", а след 1 януари влиза в действие и програмата 75 на 0. Но търговци, бармани и сервитьори пресмятат, че времето им изтича. Защото спестените пари свършват.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП компенсира част от оборотите на затворените от втория локдаун фирми
НАП компенсира част от оборотите на затворените от втория локдаун фирми
България спря полетите от и до Великобритания заради мутиралия COVID-19 (ОБЗОР)
България спря полетите от и до Великобритания заради мутиралия COVID-19 (ОБЗОР)