Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Напрежение в края на пленарния ден: Спречкване и словесни нападки между депутати

НС прие актуализацията на бюджета за Здравната каса

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:24, 15.06.2022 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

С напрежение и спречкване в пленарната зала завърши напрегнатия ден в Народното събрание.

Спор възникна между депутатите от БСП Георги Михайлов и от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов. Намесиха се и други представители на парламентарните групи, които се сблъскаха физически пред парламентарната трибуна. В крайна сметка, те бяха укротени от председателстващия в този момент заседанието Кристиан Вигенин. Намеси се и председателят на НС Никола Минчев.

Междувременно депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на Здравната каса. Очаква се увеличение на приходите със 111 млн. лева. С настоящия проект се предлага преразпределение на разходите -за персонал 4 млн. лева за изграждане на нов капацитет на централното управление на здравноосигурителната каса.

В актуализацията на Закона за бюджета на НЗОК са предвидени 1,3 млн. лв. по бюджета на Държавното обществено осигуряване – ръст на приходите на пенсии, и 15,1 млн. лв. по бюджета на универсалните пенсионни фондове (УПФ) - ръст на разходите за пенсии.

"ДПС няма да подкрепи предлаганата актуализация, защото с нея няма да бъде решен нито един от сериозните проблеми в здравеопазването. Не защото не искаме по-добро заплащане на медицинския персонал, а защото с този законопроект този проблем няма да бъде решен", коментира Джевдет Чакъров от ДПС.

Срещу новия бюджет се обявиха и от ГЕРБ-СДС. Основният мотив на опозицията е, че този бюджет не решава проблемите в сферата на здравеопазването.

"Голяма част от нашите колеги загубиха своя живот, също така медицински сестри, фармацевти и всички, които бяха на първата линия да се борят с тази епидемия. Нямаше човек, който да не се преклони и да не изкаже своята благодарност на тези хора, които не се прибираха вкъщи, за да дадат своите познания, труд и умения за спасяването на човешкия живот", каза Лъчезар Иванов.

Съмнения как ще бъдат изхарчени допълнителните пари в бюджета изказаха от "Възраждане".

"Уважаема управляваща коалиция, имате министър на електронното управление идеална е реформата като гледам, преимуществено ще бъдат назначени хора в администрацията, ще потънат 4 млн. лева", каза Петър Петров от "Възраждане".

В отговор от "Продължаваме промяната" защитиха актуализацията на бюджета.

"Беше коментирано разходи за администрация на здравноосигурителната каса и направихте отметка как дигитално могат да се обработват документи. Някога историята ще даде оценка на всички нас, но историята ще отрази и реалното въвеждане на дигитализация в българското здравеопазването. Да, мъж получи направление за гинеколог, но вие откъде знаете че това никога не се е случвало и на хартия", попита Антон Тонев от ПП.

Той допълни, че е дошло времето за качествени промени, механичното наливане на цифри не е довело до това, което е постигнато в други страни

"Аз ще се съглася, че има нужда от качествени промени и качествената промяна ще настъпи съвсем скоро, всички политици които лъжат ще бъдат изпратени в дълъг отпуск. По отношение на кранчетата, най-голямото кранче в историята се нарича Асен Василев, което доведе до 10 млрд. дълг до края на годината", коментира Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

"Последната ви забележка беше лишена от всяка колегиалност, лекарска включително. Аз съм заварил болницата с дългове и съм ги намалил с един колко си милиона. Не съм ги увеличил, а съм ги намалил", каза Георги Михайлов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Левски се раздели с Радослав Цонев
Левски се раздели с Радослав Цонев
Спецакция в Перник: Задържаха прокурорски син за побои и закана за убийство
Спецакция в Перник: Задържаха прокурорски син за побои и закана за убийство